Dania główne

Sos pieczarkowy z grzybami leśnymi – idealny do mięs, makaronu czy kopytek

Sos pieczarkowy z grzybami leśnymi to pyszny dodatek do obiadu, który świetnie sprawdzi się jesienią, kiedy w lasach można znaleźć aromatyczne i wyjątkowe w smaku podgrzybki, prawdziwki czy maślaki. Robi się go stosunkowo szybko, a smak nie ma sobie równych. Zwykły sos pieczarkowy schodzi do lamusa. Do przygotowania takiego sosu można użyć zarówno świeżych grzybów, jak i mrożonych.

Z czym podać sos pieczarkowy z grzybami leśnymi?

Taki sos sprawdzi się zarówno do makaronu, kopytek, klusek śląskich czy kaszy, a nawet gotowanych ziemniaków. Można do niego podać również bitki wieprzowe czy z indyka, klopsiki albo kotlety mielone. A jeśli nie macie ochoty na kombinowanie, można go zjeść z pajdą chrupiącego chlebka.

Składniki na sos pieczarkowy z grzybami leśnymi:

  • 300 g pieczarek
  • 200 g grzybów leśnych np. podgrzybki, prawdziwki czy maślaki
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • szklanka bulionu (warzywny lub drobiowy)
  • 2 łyżki śmietany 18% lub 30%
  • łyżka ciemnego sosu sojowego
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • łyżka świeżej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Jak przygotować sos pieczarkowy z grzybami leśnymi? Opis przygotowania krok po kroku

Grzyby oczyść i pokrój w niezbyt cienkie plastry. Przepłucz je pod bieżącą wodą, przełóż do garnka i zalej zimną wodą. Doprowadź do wrzenia. Grzyby gotuj przez 2-3 minuty i odcedź. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, pieczarki oczyść i pokrój w plasterki.

Na patelni rozgrzej olej i wrzuć cebulę. Smaż ją przez kilka minut, aż zmięknie. Dodaj pieczarki i czosnek. Składniki smaż kolejne kilka minut. Kiedy z pieczarek odparuje woda, na patelnię wrzuć grzyby i wlej bulion.

Całość duś na małym ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj śmietanę, sos sojowy, tymianek, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Sos wymieszaj i gotuj jeszcze kilka minut, aż zrobi się zawiesisty.

Sos pieczarkowy z grzybami leśnymi – idealny do mięs, makaronu czy kopytek

Zobacz inne przepisy na dania z grzybami:

Gulasz leśniczego – najlepszy przepis na gulasz wieprzowy

Szybka zupa grzybowa z mrożonych grzybów – prosty przepis na jesienną zupę

Zapiekanka ziemniaczana z grzybami

Tarta ze świeżymi grzybami

Sos grzybowy z makaronem i kurczakiem – szybki jesienny obiad

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

3 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago