Dania główne

Gołąbki z ziemniakami i boczkiem – stary, domowy przepis

Gołąbki z ziemniakami i boczkiem to swojskie, tanie i sycące danie, które można podać na pyszny obiad dla całej rodziny. Z podanych składników wychodzi tyle gołąbków, że spokojnie może wystarczyć nawet na 2-3 dni, zwłaszcza, że są bardzo treściwie i zapewniają uczucie sytości na długo. Można je podać jako samodzielne danie, okraszone podsmażoną cebulką lub z sosem grzybowym czy pieczarkowym, a także jako dodatek do jakiejś pieczeni czy duszonego mięsa. Jakkolwiek podane, zawsze są zajadane przez wszystkich ze smakiem.

Składniki na gołąbki z ziemniakami i boczkiem (około 20 niewielkich sztuk):

  • 1 niewielka biała kapusta (około 2 kg)
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 0,5 kg boczku wędzonego
  • 1 łyżka mąki
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • szklanka bulionu

 

Przygotowanie

Do dużego garnka np. 5 litrowego nalej wody do około połowy wysokości. Wodę zagotuj. Ze środka kapusty wytnij głąb i włóż ją do garnka z wrzącą wodą, wycięciem do dołu. Gotuj około 15 minut na niewielkim ogniu. Następnie kapustę przewróć na drugą stronę i gotuj jeszcze około 10 minut. Kapustę wyjmij z garnka i stopniowo zdejmuj z niej po jednym liściu. Jeśli po zdjęciu części liści, zauważysz, że te pod spodem są jeszcze twarde, kapustę z powrotem włóż do wrzącej wody i gotuj około 10 minut.

Boczek pokrój w kostkę i smaż na suchej patelni, aż się zarumieni. Odłóż go na bok, a na tą samą patelnię dodaj łyżkę oleju i wsyp cebulę pokrojoną w kostkę. Ją również podsmaż na złoty kolor.

Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce do przecierania (takiej jak na placki ziemniaczane). Odcedź je na sicie z nadmiaru wody. Odsączoną wodę z ziemniaków odstaw na 10 minut, następnie odlej ją i zachowaj skrobię, która osiadła na dnie.

Ziemniaki i skrobię przełóż do dużej miski, dodaj boczek i cebulę, a także łyżkę mąki, jajko, sól i pieprz. Całość wymieszaj dokładnie na jednolitą masę.

Z liści kapusty odetnij grube nerwy, nałóż łyżkę farszu ziemniaczanego blisko wyciętego nerwu, zawiń boki do środka, a następnie zwiń rulon, rozpoczynając od strony z farszem.

Gołąbku układaj ciasno obok siebie w dużym naczyniu żaroodpornym, którego dno zostało wyłożone uszkodzonymi lub zbyt małymi liści kapusty. Zalej je szklanką bulionu.

Naczynie żaroodporne nakryj i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piecz przez około 1,5 godziny pod przykryciem. Następnie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze przez 15 minut.

 

Gołąbki z ziemniakami i boczkiem – stary, domowy przepis

 

Zobacz inne przepisy na gołąbki:

Gołąbki z młodej kapusty mojej mamy

Pieczone gołąbki z farszem mięsno-pieczarkowym

Gołąbki bez zawijania – szybki przepis

Kresowe gołąbki z kaszy jęczmiennej

Gołąbki z piekarnika – przepis na fit gołąbki

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago