Udka z patelni – pyszny i prosty przepis na obiad
Udka z patelni wychodzą mięciutkie, soczyste i aromatyczne, rozpływają się w ustach. Nie ma z nimi dużo pracy i szybko się robią. W towarzystwie ziemniaków czy kaszy i ulubionej surówki będą stanowić pyszny domowy obiad dla całej rodziny. Świetnie smakują również z pajdą świeżego chleba. Możesz je również podać jako danie na ciepło podczas imprezy, taki klasyk lubią raczej wszyscy.
Zamiast udek z kurczaka możesz wykorzystać również ćwiartki czy podudzia.
Mięso myjemy i osuszamy, następnie obficie posypujemy przyprawami. Można je odstawić na godzinę do lodówki, żeby bardziej przesiąkło przyprawami, ale nie jest to konieczne. Na patelni rozgrzewamy olej i na średnim ogniu obsmażamy udka przez kilka minut z każdej strony na złoty kolor.
Następnie na patelnię wlewamy 1,5 szklanki bulionu, nakrywamy pokrywką i mięso dusimy na małym ogniu przez około 45 minut. Od czasu do czasu przewracamy je na drugą stronę. Jeśli cały płyn się zredukuje, dolewamy jeszcze trochę bulionu.
Kiedy mięso będzie miękkie, wyjmujemy je z patelni. Pół szklanki zimnego bulionu mieszamy z mąką i wlewamy na patelnię. Dodajemy sos sojowy i przyprawy. Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez chwilę. Tak przygotowanym sosem polewamy udka czy ziemniaki, z którymi je podajemy.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…