Dania główne

Domowy tradycyjny bigos – w sam raz na Święta i inne okazje

Domowy tradycyjny bigos z kiszonej kapusty to danie, które uwielbiamy i przygotowujemy nie tylko od święta, ale również na sycący obiad dla całej rodziny. Pyszny, lekko kwaśny, z dużą ilością mięsa, grzybami i śliwkami znika w mgnieniu oka i każdy prosi o dokładkę. Podajmy go z pajdą chrupiącego chleba lub bułeczką.

Z podanego przepisu wychodzi cały duży gar bigosu, więc jeśli nie zjecie go od razu, można resztę zamrozić. Po odmrożeniu smakuje równie pysznie i można go podać na awaryjny obiad.

Składniki na domowy tradycyjny bigos:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 500 g kiełbasy (np. jałowcowa, albo bardziej tłusta typu podlaska)
  • 500 g boczku wędzonego
  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 30 g suszonych grzybów
  • 100 g suszonych śliwek
  • łyżka miodu
  • po 5-6 liści laurowych, ziaren ziela angielskiego i owoców jałowca
  • sól, pieprz
Domowy tradycyjny bigos – w sam raz na Święta i inne okazje

Przygotowanie

Łopatkę wieprzową pokrój w niezbyt drobną kostkę i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż ją przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliła.

Kapustę kiszoną odciśnij dokładnie rękoma w wody (jeśli nie tolerujesz kwaśnego smaku kapusty, można ją dodatkowo przepłukać pod bieżącą wodą, ale nie powinno się tego robić) i pokrój nożem na mniejsze kawałki. Kapustę przełóż do dużego, przynajmniej 5 litrowego garnka, zalej wodą, tak aby ją całkowicie przykryć. Wsyp łyżeczkę soli, dodaj ziele angielskie, liście laurowe i jałowieć. Wrzuć również podsmażoną łopatkę. Całość gotuj na wolnym ogniu przez około godzinę.

W tym czasie grzyby zalej ciepłą wodą i odstaw na 20 minut. Po tym czasie wypłucz je z wody, która może zawierać piasek, zalej ponownie wodą i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. Odstaw do wystudzenia. Następnie wodę z gotowania grzybów dodaj do bigosu, a grzyby pokrój w kostkę.

Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na suchej patelni na złoty kolor. Kiełbasę również pokrój w kostkę i smaż na patelni z rozgrzaną łyżką oleju, aż nabierze złotego koloru. Śliwki pokrój w kostkę.

Wszystkie składniki, czyli boczek, kiełbasę, śliwki i grzyby dodaj do bigosu i wymieszaj. Całość gotuj na małym ogniu jeszcze około 1,5 godziny, co jakiś czas mieszając. Jeśli bigos wchłonie cały płyn, od czasu do czasu wlewaj po pół szklanki wody, tak aby na dnie było zawsze trochę płynu. Dzięki temu bigos nie przypali się podczas gotowania. Bigos odstaw do wystudzenia, a kiedy będzie zimny odłóż do lodówki.

Na drugi dzień po przygotowaniu bigos jeszcze raz zagotuj.

Domowy tradycyjny bigos – w sam raz na Święta i inne okazje

Zobacz inne przepisy na bigos:

Bigos z kapusty kiszonej i włoskiej – prosty przepis

Lekki bigos (240 kcal)

Bigos z młodej kapusty z papryką

Chłopski bigos z cebuli – szybkie i pyszne danie na obiad

Bigos wigilijny – przepis na pyszną świąteczną potrawę

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago