Wegetariańskie

Jajka po cygańsku – pyszne i proste danie na obiad lub kolację

Jajka po cygańsku, czyli jajka gotowane w sosie pomidorowym z dodatkiem papryki, pieczarek i ogórków to danie, które pysznie smakuje, jest pożywne i aromatyczne. Nieco przypomina szakszukę, ale jest bogatsze w składniki. Z dodatkiem chrupiącej bagietki czy świeżego chleba, można je podać zarówno na szybki bezmięsny obiad, jak i na kolację we dwoje czy leniwe śniadanie weekendowe.

Pomysł na potrawę wpadł mi spontanicznie, bo zastanawiałam się akurat, co zrobić z pieczarkami i passatą pomidorową, które zalegały w lodówce. Choć jajek podanych w ten sposób prawdopodobnie jeszcze nie jedliście, to zachęcam do spróbowania, gdyż są bardzo smaczne, a do tego mają mało kalorii i będą świetnym daniem, również na diecie redukcyjnej.

 

Składniki na jajka po cygańsku (2 porcje):

  • 5-6 jajek rozmiar L
  • 2 średniej wielkości papryki czerwone (jedna może być zielona lub żółta)
  • 2 duże ogórki konserwowe
  • 250 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 200 g passaty pomidorowej
  • pół łyżeczki cukru
  • łyżka octu (dałam ryżowy)
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • papryka słodka i ostra, sól, pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia

 

Przygotowanie

Cebulę pokrój w kostkę, paprykę w paski, ogórki konserwowe w plasterki. Pieczarki oczyść i pokrój w plastry.

Na dużej patelni rozgrzej olej i wrzuć cebulę. Smaż ją przez kilka minut, aż zacznie się rumienić. Następnie wrzuć pieczarki i smaż kolejne kilka minut, aż odparuje z nich woda. Dalej, wrzuć paprykę i smaż jeszcze 3-4 minuty. Na patelnię wlej passatę pomidorową, dodaj ogórki, ocet, ketchup, cukier i przyprawy. Całość wymieszaj i duś przez 5 minut.

Na koniec, na patelni zrób zagłębiania, do których wbij jajka. Patelnię nakryj pokrywką i duś przez kolejne 5-6 minut, aż jajka się zetną. Danie podawaj od razu po przygotowaniu.

 

Jajka po cygańsku – pyszne i proste danie na obiad lub kolację

 

Zobacz inne przepisy na jajka w nietypowej odsłonie:

Jajka w potrawce – prosty i tani przepis na obiad

Niecodzienna sałatka z jajkami i sosem czosnkowym

Pasta jajeczna z pieczarkami – pyszny dodatek do kanapek

Kotlety z kalafiora i jajek – tani przepis na bezmięsny obiad

Tortilla z pastą jajeczną – pyszny pomysł na śniadanie lub imprezę

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago