Artykuły

Przysmaki z dzieciństwa – najdziwniejsze potrawy, którymi się zajadaliśmy. Pamiętasz swoje ulubione?

Przysmaki z dzieciństwa – ich smak i zapach zawsze wywołuje uśmiech na naszej twarzy i przywołuje miłe wspomnienia.

Dzieciństwo często wiąże się z nietypowymi i czasem dziwnymi kombinacjami jedzenia, które są rezultatem dziecięcej wyobraźni i chęci eksperymentowania z jedzeniem. W dorosłym życiu niektóre z nich wydają się co najmniej dziwne i odpychające, ale inne lubimy do tej pory.

 

Oto kilka przykładów potraw, które najczęściej wspominacie jako swoje ulubione przysmaki z dzieciństwa, choć mogą wydawać się nietypowe:

Kogel mogel – szybki deser przygotowany z żółtek jajek i cukru. Wystarczyło tylko wrzucić kilka żółtek do kubka, posypać cukrem i utrzeć łyżeczką na jasną i puszystą masę. Świetnie sprawdzał się, kiedy naszła ochota na coś słodkiego.

Placki ziemniaczane z cukrem – chrupiące placki ziemniaczane usmażone na patelni i posypane cukrem, ewentualnie z dodatkiem śmietany. Wcinało się je na obiad, na deser czy kolację.
Najlepszy przepis na placki ziemniaczane znajdziesz tutaj.

Chleb smażony w jajku – czerstwy chleb obtoczony w roztrzepanym jajku i usmażony na patelni. Zjadany bez żadnych dodatków albo posypany cukrem, z ketchupem czy majonezem. Jedna z najczęściej przywoływanych potraw, która budzi skojarzenia z dzieciństwem, a zarazem do tej pory lubimy do niej wracać.

Tutaj poznasz dokładny przepis na chleb na jajku z serem żółtym.

Zupa Nic – pokruszony chleb albo bułka, zalana mlekiem i posypana cukrem. Taka potrawa świetnie sprawdzała się na śniadanie i żadne słodkie kuleczki czekoladowe czy inne płatki kukurydziane nie były potrzebne.

Chleb ze śmietaną i cukrem – świeżutki chleb prosto z piekarni posmarowany gęstą śmietaną i posypany cukrem. Z pajdą takiego przysmaku goniło się na podwórko do innych dzieci i nikt nie uważał tego za coś dziwnego.

Ketchup na wszystko – kanapki, makaron, chipsy, jajecznica… Wszystko można było polać ketchupem i od razu smakowało o wiele lepiej.

Frytki z mlekiem – chrupiące, rumiane frytki popijane kubkiem zimnego mleka i nic innego na obiad nie było potrzeba. Niech dorośli jedzą sobie jakieś kotlety czy inne gulasze.

Chleb ze smalcem i… cukrem – tak, takie zestawienie pojawiło się kilka razy w waszych wspomnieniach. Dzisiaj chyba nikt by się nie skusił?

Jak zrobić smalec zobacz tutaj.

A jakie były twoje ulubione przysmaki? Pamiętasz ich smak?

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

3 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago