Dania główne

Żołądki drobiowe w sosie chrzanowym – pyszny i tani obiad

Żołądki drobiowe w sosie chrzanowym to pyszne i proste do zrobienia danie, które można podać na sycący obiad. Najlepiej smakują w towarzystwie gotowanych ziemniaków, klusek ziemniaczanych, bądź kaszy gryczanej. Nie jest to danie dla wszystkich, bo nie każdy jest w stanie przełknąć podroby, ale jeśli je lubicie, to taki gulasz z żołądków ze śmietaną i chrzanem, z pewnością przypadnie wam do gustu.

Przygotowanie gulaszu z żołądkami nie jest trudne, należy jednak pamiętać, że należy je najpierw ugotować do miękkości, a to może zająć nawet około dwóch godzin. Niestety żołądki wymagają długiego gotowania, aby były miękkie i delikatne.

Składniki żołądki drobiowe w sosie chrzanowym:

  • 500 g żołądków drobiowych
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 średnia cebula
  • średnia marchewka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 łyżki chrzanu tartego
  • łyżka natki pietruszki
  • po kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz

 

Przygotowanie

Żołądki wypłucz dokładnie. Opłukane wrzuć do garnka, dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Zalej je wodą i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu około 1h20m – 1h45m (do miękkości). Pod koniec gotowania dodaj dużą szczyptę soli. Po ugotowaniu odcedź je, ostudź i pokrój w paseczki.

Cebulę pokrój w piórka, marchew w półplasterki. Natkę pietruszki posiekaj.

Na patelni rozgrzej olej i wrzuć cebulę z marchewką. Smaż przez około 5 minut, następnie dodaj żołądki i wlej bulion. Całość duś przez kilka minut. Mąkę wymieszaj ze śmietaną i wlej na patelnię. Dodaj również chrzan, natkę pietruszki i przyprawy. Całość gotuj na małym ogniu jeszcze 10 minut.

Żołądki drobiowe w sosie chrzanowym – pyszny i tani obiad

Zobacz inne przepisy na dania z podrobów:

Gulasz z żołądków drobiowych – przepis na domowy obiad

Drobiowa wędlina z żołądkami z kurczaka – idealna na kanapki

Wątróbka drobiowa z cebulką i jabłkiem – tradycyjny przepis

Zapiekana wątróbka z sosem musztardowym

Wątróbka z pomidorami – danie na obiad

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

24 godziny ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago