Żurek z białą kiełbasą i jajkiem – prosty przepis
Żurek z białą kiełbasą i jajkiem na wędzonce to pyszna, tradycyjna potrawa, którą podajemy na wielkanocne śniadanie. Ta wyjątkowa domowa zupa jest lekko kwaśna, zawiesista i aromatyczna. Osobiście nie wyobrażam sobie świąt bez niego. Obowiązkowo jeszcze podaję go z domową pszenną bułeczką.
Żurek sprawdzi się jednak nie tylko w okresie Wielkanocy, gdyż jest sycący i można go podawać z różnymi dodatkami, więc nigdy się nie znudzi. Do żurku można dodatkowo ugotować ziemniaki, mamy wtedy bardzo smaczne danie na obiad.
Składniki na żurek z białą kiełbasą i jajkiem (4 porcje):
Dodatkowo do podania: jajka ugotowane na twardo
Obrane warzywa, czyli marchew, pietruszkę, seler, cebulę i czosnek włóż do garna i zalej wodą. Dodaj boczek w całości i białe kiełbasy. Dorzuć również opłukane grzyby, sól, liście laurowe i ziele angielskie. Całość gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 40 minut. Białą kiełbasę wyjmij po około 25 minutach gotowania.
Gotowy wywar przecedź, dolej do niego zakwas. Zupę zagotuj, dodaj śmietanę, chrzan i majeranek. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Zupę możesz podać z pokrojonym w kostkę boczkiem, który gotował się w wywarze, białą kiełbasą i połówkami jajek ugotowanych na twardo. Składniki te włóż do głębokiego talerza i zalej żurkiem.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…