Zupy

Żurek z białą kiełbasą i jajkiem – prosty przepis

Żurek z białą kiełbasą i jajkiem na wędzonce to pyszna, tradycyjna potrawa, którą podajemy na wielkanocne śniadanie. Ta wyjątkowa domowa zupa jest lekko kwaśna, zawiesista i aromatyczna. Osobiście nie wyobrażam sobie świąt bez niego. Obowiązkowo jeszcze podaję go z domową pszenną bułeczką.

Żurek sprawdzi się jednak nie tylko w okresie Wielkanocy, gdyż jest sycący i można go podawać z różnymi dodatkami, więc nigdy się nie znudzi. Do żurku można dodatkowo ugotować ziemniaki, mamy wtedy bardzo smaczne danie na obiad.

 

Składniki na żurek z białą kiełbasą i jajkiem (4 porcje):

  • 500 ml zakwasu na żurek (kupuję gotowy z butelce)
  • 250 g boczku wędzonego
  • 4 białe kiełbasy (surowe)
  • średniej wielkości marchew
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka chrzanu tartego
  • około 1,5 l wody
  • 2 suszone grzyby (można pominąć)
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • łyżka majeranku, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, szczypta pieprzu i soli

 

Dodatkowo do podania: jajka ugotowane na twardo

 

Przygotowanie

Obrane warzywa, czyli marchew, pietruszkę, seler, cebulę i czosnek włóż do garna i zalej wodą. Dodaj boczek w całości i białe kiełbasy. Dorzuć również opłukane grzyby, sól, liście laurowe i ziele angielskie. Całość gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 40 minut. Białą kiełbasę wyjmij po około 25 minutach gotowania.

Gotowy wywar przecedź, dolej do niego zakwas. Zupę zagotuj, dodaj śmietanę, chrzan i majeranek. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

Zupę możesz podać z pokrojonym w kostkę boczkiem, który gotował się w wywarze, białą kiełbasą i połówkami jajek ugotowanych na twardo. Składniki te włóż do głębokiego talerza i zalej żurkiem.

Żurek z białą kiełbasą i jajkiem – prosty przepis

Zobacz inne przepisy na dania na śniadanie wielkanocne:

Jajka faszerowane szynką i papryką

Wielkanocna sałatka warstwowa z szynką i groszkiem

Biała kiełbasa pieczona w musztardowo-miodowej marynacie

Pasztet jajeczny z pieczarkami

Jajka w sosie chrzanowym na zimno

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

3 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

5 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

1 tydzień ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

1 tydzień ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

2 tygodnie ago