Dania główne

Młoda kapusta z boczkiem – prosty i pyszny przepis

Młoda kapusta z boczkiem i koperkiem to proste do zrobienia, wiosenne danie, które jest bardzo smaczne, delikatne i aromatyczne. Robi się ją dość szybko, wystarczy posiekać i podgotować kapustę, podsmażyć boczek, a potem wszystkie składniki połączyć ze sobą i doprawić. W sezonie kiedy młoda kapusta jest dostępna z pewnością zrobię ją nie raz.

Z czym podać młodą kapustę z boczkiem?

Taką kapustę można podać jako dodatek do obiadu albo jako samodzielne danie np. z kawałkiem chrupiącej bagietki. Świetnie sprawdzi się w towarzystwie gotowanych młodych ziemniaków. Do zestawu ziemniak + kapusta z boczkiem można również dorzucić kotlet schabowy, wtedy to już będzie prawdziwa rozpusta 😉

Składniki na młodą kapustę z boczkiem:

  • główka młodej kapusty (około 1,2 kg)
  • 250 g boczku wędzonego
  • 150 ml śmietany 30%
  • szklanka wody
  • łyżeczka mąki pszennej
  • mały pęczek kopru
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Kapuście odkrój wierzchnie, odstające liście, jeśli je posiada. Przekrój ją na ćwiartki, odetnij głąb, a resztę pokrój drobno nożem. Boczkowi odkrój skórę, następnie pokrój go w niezbyt dużą kostkę. Koper umyj i drobno posiekaj.
Kapustę przełóż do garnka, zalej wodą, wsyp pół łyżeczki soli i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut pod przykryciem. Od czasu do czasu kapustę wymieszaj, pilnując aby się nie przypaliła. Jeśli cała woda odparuje, to dolej jeszcze trochę. W czasie kiedy gotuje się kapusta, na suchej patelni podsmaż boczek. Dodaj go do kapusty, kiedy już będzie miękka.

Śmietanę wymieszaj z mąką i również dodaj do kapusty. Wlej także sok z cytryny. Całość gotuj jeszcze około 10 minut. Na koniec dodaj posiekany koperek, odrobinę pieprzu i ewentualnie jeszcze trochę soli.

Młoda kapusta z boczkiem – prosty i pyszny przepis

Zobacz inne pomysły na młodą kapustę:

Klopsy w młodej kapuście – jednogarnkowe danie na obiad

Kozia broda – młoda kapusta smażona w panierce

Młoda kapusta po węgiersku z kiełbasą – przepis na pyszny obiad

Bigos z młodej kapusty z papryką

Makaron z młodą kapustą a’la łazanki (378 kcal)

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

17 godzin ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago