Dania główne

Młoda kapusta z boczkiem – prosty i pyszny przepis

Młoda kapusta z boczkiem i koperkiem to proste do zrobienia, wiosenne danie, które jest bardzo smaczne, delikatne i aromatyczne. Robi się ją dość szybko, wystarczy posiekać i podgotować kapustę, podsmażyć boczek, a potem wszystkie składniki połączyć ze sobą i doprawić. W sezonie kiedy młoda kapusta jest dostępna z pewnością zrobię ją nie raz.

Z czym podać młodą kapustę z boczkiem?

Taką kapustę można podać jako dodatek do obiadu albo jako samodzielne danie np. z kawałkiem chrupiącej bagietki. Świetnie sprawdzi się w towarzystwie gotowanych młodych ziemniaków. Do zestawu ziemniak + kapusta z boczkiem można również dorzucić kotlet schabowy, wtedy to już będzie prawdziwa rozpusta 😉

Składniki na młodą kapustę z boczkiem:

  • główka młodej kapusty (około 1,2 kg)
  • 250 g boczku wędzonego
  • 150 ml śmietany 30%
  • szklanka wody
  • łyżeczka mąki pszennej
  • mały pęczek kopru
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Kapuście odkrój wierzchnie, odstające liście, jeśli je posiada. Przekrój ją na ćwiartki, odetnij głąb, a resztę pokrój drobno nożem. Boczkowi odkrój skórę, następnie pokrój go w niezbyt dużą kostkę. Koper umyj i drobno posiekaj.
Kapustę przełóż do garnka, zalej wodą, wsyp pół łyżeczki soli i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut pod przykryciem. Od czasu do czasu kapustę wymieszaj, pilnując aby się nie przypaliła. Jeśli cała woda odparuje, to dolej jeszcze trochę. W czasie kiedy gotuje się kapusta, na suchej patelni podsmaż boczek. Dodaj go do kapusty, kiedy już będzie miękka.

Śmietanę wymieszaj z mąką i również dodaj do kapusty. Wlej także sok z cytryny. Całość gotuj jeszcze około 10 minut. Na koniec dodaj posiekany koperek, odrobinę pieprzu i ewentualnie jeszcze trochę soli.

Młoda kapusta z boczkiem – prosty i pyszny przepis

Zobacz inne pomysły na młodą kapustę:

Klopsy w młodej kapuście – jednogarnkowe danie na obiad

Kozia broda – młoda kapusta smażona w panierce

Młoda kapusta po węgiersku z kiełbasą – przepis na pyszny obiad

Bigos z młodej kapusty z papryką

Makaron z młodą kapustą a’la łazanki (378 kcal)

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago