Bigos z młodej kapusty – łatwy przepis na pyszny obiad
Bigos z młodej kapusty to pyszne sezonowe danie, którego nie może zabraknąć na twoim stole wiosną i latem! Jest delikatny, aromatyczny, lekki i bardzo smaczny. Robi się go bardzo szybko i bezproblemowo z kilku składników, które kupisz w każdym sklepie.
Taki bigos można podać na sycący obiad dla całej rodziny z młodymi ziemniaczkami z koperkiem. Sprawdzi się również na kolację w towarzystwie grzanek czy świeżego pieczywa.
Umytą i obdartą w wierzchnich twardych liści kapustę przekrój na ćwiartki i wytnij twardy głąb. Każdą ćwiartkę przekrój na pół i drobno posiekaj nożem lub na szatkownicy do kapusty. Cebulę i kiełbasę pokrój w kostkę. Koperek drobno posiekaj.
Kapustę przełóż do garnka, zalej szklanką wody, dodaj ziele angielskie, liście laurowe i dużą szczyptę soli. Kapustę gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 15- 20 minut (do miękkości).
W tym samym czasie na patelni rozgrzej cienką warstwę oleju i podsmaż kiełbasę wraz z cebulą na złoty kolor. Kiełbasę dodaj do garnka z kapustą. Dodaj również przecier pomidorowy, koper, nieco pieprzu i ewentualnie dosól jeszcze do smaku.
Całość wymieszaj i gotuj jeszcze około 5 minut już bez przykrycia.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…