Ciasto Bellissima Truskawkowa na herbatnikach z pewnością podbije Twoje podniebienie! Jest lekkie, orzeźwiające, w sam raz słodkie. Wprost rozpływa się w ustach. Składa się z pysznego kremu jogurtowego z truskawkami, bitej śmietany i kajmaku. Takiemu połączeniu ciężko się oprzeć!
Ciasto nie wymaga wiele pracy, ale jest nieco czasochłonne. Należy poczekać, aż przestygnie galaretka. Następnie, aż krem i bita śmietana zesztywnieją. Dlatego najlepiej przygotować je dzień przed podaniem.
Składniki na ciasto Bellissima Truskawkowa:
- około 250 g herbatników
- 250 g mascarpone
- 400 ml jogurtu greckiego
- 400 ml śmietany 30%
- 500 g truskawek
- 200 g kajmaku
- 3 opakowania galaretki truskawkowej
- 600 ml wody
- garść płatków migdałów
Przygotowanie
Galaretki truskawkowe rozpuść w 600 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia. Truskawki umyj, odetnij im szypułki i zmiksuj blenderem na jednolitą masę.
Do miski przełóż jogurt, mascarpone i mus truskawkowy. Miksuj przez chwilę robotem kuchennym do połączenia się składników. Cały czas miksując wlej cienką strużką 2/3 ostudzonej, ale jeszcze płynnej galaretki. Masę odstaw do lodówki na około 15 minut, aby nieco zgęstniała.
Na blaszce (moja ma wymiary 24×24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż warstwę herbatników. Na nie wylej tężejącą masę truskawkową. Blaszkę włóż do lodówki na około 20 minut.
Kiedy masa truskawkowa będzie sztywna, wyjmij blaszkę w lodówki i rozłóż na niej warstwę herbatników. Wysmaruj je równomiernie kajmakiem i przykryj kolejną warstwą herbatników.
Zimną śmietanę prosto z lodówki ubij na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Cały czas miksując, wlej cienką stróżką resztę płynnej galaretki.
Bitą śmietanę rozsmaruj na ostatniej warstwie herbatników. Wierzch posyp płatkami migdałów. Ciasto odłóż do lodówki na kilka godzin, aby całość dobrze zastygła.
Zostaw odpowiedź