Ciasta i desery

Ciasto Marcinek bez pieczenia w 15 minut – prosty i efektowny

Ciasto Marcinek bez pieczenia to smaczny, prosty do zrobienia i bardzo ładnie prezentujący się na stole deser, który skusi zarówno dzieci, jak i dorosłych. Sprawdzi się zarówno jako szybki deser do kawy, ale również na komunię czy inną rodzinną uroczystość.

Robi się go naprawdę błyskawicznie. Wystarczy ubić śmietanę i ułożyć naprzemiennie z herbatnikami na blaszce. Każdy sobie z tym poradzi. Jednak, żeby ciasto nabrało pełni smaku, należy uzbroić się w nieco cierpliwości. Smakuje najlepiej, kiedy herbatniki zmiękną pod wpływem bitej śmietany. Dlatego najlepiej szybko przygotować je wieczorem, przed pójściem spać, a na drugi dzień można już cieszyć się pysznym deserem.

Marcinek w wersji bez pieczenia smakuje jak oryginał, ale nie trzeba się męczyć z pieczeniem osobno kilku czy kilkunastu blatów ciasta.

Składniki na ciasto Marcinek bez pieczenia:

  • 750 g herbatników
  • 800 ml śmietany 30%
  • 400 ml śmietany 18%
  • 150 g cukru
  • łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • garść płatków migdałów

 

Przygotowanie

Zimną śmietanę 30 % prosto z lodówki wlej do miski i ubij na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Cały czas miksując, dodaj śmietanę 18%, cukier i ekstrakt migdałowy. Ubijaj jeszcze przez 2-3 minuty. Bita śmietana powinna być sztywna i nie wylewać się z miski, nawet jeśli obróci się ją do góry nogami.

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma wymiary 24×24 cm) ułóż herbatniki. Na nich rozsmaruj cienką warstwę (około 2 czubate łyżki) bitej śmietany i przykryj kolejną warstwą herbatników. Postępuj tak, aż do wykończenia składników. U mnie wyszło 7 warstw herbatników.

Ostatnią warstwę powinna tworzyć bita śmietana. Wierzch posyp uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Ciasto odstaw do lodówki na kilka godzin. Najlepiej smakuje na drugi dzień po przygotowaniu, kiedy herbatniki zmiękną.

Ciasto Marcinek bez pieczenia w 15 minut – prosty i efektowny

Zobacz przepisy na inne szybkie ciasta bez pieczenia:

Ciasto Malowana Lala – jogurtowiec z truskawkami bez pieczenia

Truskawkowa Fantazja – ciasto bez pieczenia

Ciasto Leniwej Synowej – przysmak bez pieczenia w 15 minut

Tiramisu dla dzieci – bez kawy, alkoholu i surowych jajek

Bananowa krówka – błyskawiczne ciasto bez pieczenia

Sernik na zimno z brzoskwiniami

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

2 dni ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

7 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago