Ciasto Truskawkowa Zachcianka – pyszny biszkopt z kremem i galaretką
Ciasto Truskawkowa Zachcianka to pyszny i efektowny wypiek, który można podać na każdą okazję. Składa się z kakaowego biszkoptu, kremu budyniowego przełożonego kajmakiem i biszkoptami oraz galaretki z truskawkami na wierzchu. Całość smakuje i wygląda bardzo dobrze. Ciasto wychodzi wysokie i podzielne. Przechowujemy je w lodówce.
Biszkopt:
Krem budyniowy:
Warstwa kajmakowa:
Galaretka:
Mąkę pszenną wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmij je z lodówki na kilka godzin przed przygotowaniem.
Jajka wbij do miski i ubijaj na najwyższych obrotach miksera przez kilka minut, aż zrobią się jasne, puszyste i zwiększą swoją objętość dwukrotnie. Pod koniec ubijania wsyp cukier, następnie zmniejsz obroty miksera i powoli wsyp mąkę. Miksuj tylko do połączenia się składników.
Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary 24×25 cm), wyrównaj łyżką, aby na całej powierzchni była warstwa tej samej grubości. Włóż je do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez 15 minut w trybie góra-dół. Następnie uchyl drzwiczki piekarnika i studź w ten sposób przez 15 minut. Po tym czasie wyjmij blaszkę i postaw ciasto do całkowitego wystudzenia.
Około 900 ml mleka zagotuj z cukrem. Resztę mleka wymieszaj (najlepiej trzepaczką) z proszkiem budyniowym. Gotową mieszankę wlej do gotującego się mleka. Całość energicznie mieszaj do czasu, aż budyń się zagotuje i zgęstnieje. Gorący budyń przykryj folią spożywczą i odstaw do wystudzenia.
Masło, które powinno być w temperaturze pokojowej, ucieraj mikserem, aż stanie się puszyste. Do masła dodawaj po kilka łyżek zimnego budyniu, cały czas ucierając do powstania jednolitej masy.
Miękkie masło zmiksuj z kajmakiem na jednolitą masę.
Truskawkom wyjmij szypułki. Umyj je i przekrój na pół. Galaretki rozpuść w 600 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia.
Na biszkopt wyłóż połowę kremu budyniowego. Na nim ułóż ciasno biszkopty. Wysmaruj je kajmakiem. Na kajmak wyłóż resztę kremu budyniowego i wyrównaj. Blaszkę z ciastem odłóż na około pół godziny do lodówki.
Po tym czasie na kremie budyniowym poukładaj truskawki. Na nie wylej ostrożnie tężejącą galaretkę. Ciasto odłóż z powrotem do lodówki na kilka godzin.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…