Grysikowiec truskawkowy
Grysikowiec truskawkowy to smaczny i tani deser, który świetnie sprawdzi się do popołudniowej kawy czy na odwiedziny gości. Nie wymaga wiele pracy, choć czas jego przygotowania jest dość długi, ze względu na to, że trzeba poczekać, aż ugotowana kasza manna przestygnie, a galaretka zacznie tężeć. Dlatego najlepiej przygotować je na dzień przed podaniem.
To ciasto, zwane również Stefanką, jest znane w mojej rodzinie od lat i bardzo je wszyscy lubimy. Często też powstaje z różnymi modyfikacjami, jak chociażby w wersji letniej z truskawkami i galaretką.
Mleko, masło, ekstrakt migdałowy i cukier przełóż do garnka i podgrzewaj, od czasu do czasu mieszając, aby wszystkie składniki się rozpuściły i połączyły ze sobą. Kiedy mleko zacznie wrzeć, powoli wsyp kaszę mannę, cały czas intensywnie mieszając, najlepiej rózgą kuchenną. Kaszę gotuj na wolnym ogniu, nie przerywając mieszania, przez kilka minut, aż zgęstnieje.
Na dnie blaszki (24×24 cm lub nieco mniejszej) wyłożonej papierem do pieczenia ułóż herbatniki. Na nie wylej gorącą kaszę. Całość odstaw do wystudzenia.
Galaretki rozpuść w 600 ml gorącej wodzy i odstaw do wystudzenia. Truskawki umyj, odetnij szypułki i pokrój w plastry.
Kiedy kasza będzie zimna, a galaretki zaczną tężeć, na wierzchu ciasta ułóż truskawki. Na truskawki wylej ostrożnie galaretkę. Całość wyłóż do lodówki na 3-4 godziny.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…