Młoda kapusta z kurczakiem po meksykańsku – szybki przepis
Młoda kapusta z kurczakiem po meksykańsku to bardzo szybkie i proste do zrobienia danie, które można podać na sycący obiad dla całej rodziny. Jest to bardzo smaczna, lekka i nieco ostra potrawa. Można ją podać jako samodzielne danie, z pieczywem, bądź ugotowanymi młodymi ziemniakami czy ryżem. Poza sezonem na młodą kapustę, można wykorzystać kapustę włoską bądź pekińską. Są one bardziej miękkie niż duża biała kapusta.
Młoda kapusta z kruczkiem, papryką, pomidorami i czerwoną fasolą to danie, które sprawdzi się nawet na diecie redukcyjnej, gdyż jest sycące, ale lekkie i niskokaloryczne.
Piersi z kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Na dużej patelni rozgrzej olej i wrzuć mięso. Smaż około 5 minut, aż nabierze jasnego koloru.
Kapustę przekrój w ósemki, odetnij twardy głąb i resztę posiekaj drobno nożem. Paprykę czerwoną i chili przekrój na pół, wydrąż im nasiona i pokrój w paski. Fasolę odsącz z zalewy.
Na patelnię wrzuć kapustę i pokrojone papryki. Wlej passatę pomidorową. Całość wymieszaj. Patelnię nakryj pokrywką i duś około 20 minut, aż kapusta będzie miękka.
Po tym czasie dodaj fasolę, cukier i przyprawy. Jeśli lubisz bardzo ostre smaki, dodaj dużą szczyptę ostrej papryki. Całość wymieszaj i duś jeszcze około 5 minut.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…