Dietetyczne

Młoda kapusta z kurczakiem po meksykańsku – szybki przepis

Młoda kapusta z kurczakiem po meksykańsku to bardzo szybkie i proste do zrobienia danie, które można podać na sycący obiad dla całej rodziny. Jest to bardzo smaczna, lekka i nieco ostra potrawa. Można ją podać jako samodzielne danie, z pieczywem, bądź ugotowanymi młodymi ziemniakami czy ryżem. Poza sezonem na młodą kapustę, można wykorzystać kapustę włoską bądź pekińską. Są one bardziej miękkie niż duża biała kapusta.

Młoda kapusta z kruczkiem, papryką, pomidorami i czerwoną fasolą to danie, które sprawdzi się nawet na diecie redukcyjnej, gdyż jest sycące, ale lekkie i niskokaloryczne.

 

Składniki na młodą kapustę z kurczakiem po meksykańsku:

  • 2 piersi z kurczaka
  • główka młodej kapusty
  • duża czerwona papryka
  • puszka czerwonej fasoli
  • 2 papryczki chili (można pominąć, jeśli nie lubicie ostrych smaków)
  • szklanka passaty pomidorowej (250 ml)
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz, ostra papryka

 

Przygotowanie

Piersi z kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Na dużej patelni rozgrzej olej i wrzuć mięso. Smaż około 5 minut, aż nabierze jasnego koloru.

Kapustę przekrój w ósemki, odetnij twardy głąb i resztę posiekaj drobno nożem. Paprykę czerwoną i chili przekrój na pół, wydrąż im nasiona i pokrój w paski. Fasolę odsącz z zalewy.

Na patelnię wrzuć kapustę i pokrojone papryki. Wlej passatę pomidorową. Całość wymieszaj. Patelnię nakryj pokrywką i duś około 20 minut, aż kapusta będzie miękka.

Po tym czasie dodaj fasolę, cukier i przyprawy. Jeśli lubisz bardzo ostre smaki, dodaj dużą szczyptę ostrej papryki. Całość wymieszaj i duś jeszcze około 5 minut.

Młoda kapusta z kurczakiem po meksykańsku – szybki przepis

 

Zobacz inne przepisy na dania z młodą kapustą:

Młoda kapusta z boczkiem – prosty i pyszny przepis

Kozia broda – młoda kapusta smażona w panierce

Chłopski garnek z makaronem i młodą kapustą – pyszny na obiad

Łazanki z młodą kapustą – pyszne i tanie danie na obiad

Młoda kapusta po węgiersku z kiełbasą – przepis na pyszny obiad

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago