Ciasta i desery

Ciasto Jagódka bez pieczenia – orzeźwiający deser na lato

Ciasto Jagódka to nie tylko wyśmienity smak, ale i prostota wykonania. Nie musisz rozgrzewać piekarnika, wystarczy kilka chwil, aby stworzyć ten efektowny i pyszny deser, który sprawdzi się zwłaszcza podczas upałów. Delikatna pianka truskawkowa rozpływa się w ustach, a jej słodycz idealnie równoważy kwaskowata galaretka jagodowa. Dodatkowo, chrupiące herbatniki stanowią bazę dla tego pysznego deseru, tworząc zaskakująco pyszną kompozycję.

Składniki na ciasto Jagódka bez pieczenia:

  • 2 x 200 g śmietany 30%
  • 2 x 400 g jogurtu greckiego
  • 4 opakowania galaretki truskawkowej
  • opakowanie galaretki jagodowej lub o smaku owoców leśnych
  • 300 g jagód (świeże lub mrożone)
  • około 200 g herbatników

 

Przygotowanie

Galaretkę jagodową rozpuść w 400 ml gorącej wody. 2 opakowania galaretki truskawkowej rozpuść w około 150 ml gorącej wody. Obie galaretki odstaw do wystudzenia. Po około godzinie pozostałe 2 galaretki truskawkowe rozpuść w 150 ml gorącej wody i odstaw.

Na dnie blaszki (wymiary 24×24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż herbatniki.

Połowę śmietany, czyli 200 g ubij na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Kiedy będzie na tyle ubita, że łopatki miksera będą zostawiać wyraźne ślady, cały czas ubijając dodawaj po łyżce 400 g jogurtu greckiego. Następnie powoli wlej zimną, ale jeszcze płynną galaretkę truskawkową (tą, która byłą rozpuszczona w wodzie jako pierwsza).

Masę z galaretką wyłóż na blaszkę z herbatnikami i odstaw na około 20 minut do lodówki. W tym samym czasie galaretkę jagodową wymieszaj z jagodami i również odstaw do lodówki.

Kiedy masa truskawkowa będzie sztywna, a galaretka z jagodami zacznie tężeć, wylej ją na blaszkę. Wstaw ją ponownie do lodówki przynajmniej na 30 minut, aby dobrze stężała.

Przygotuj drugą warstwę masy truskawkowej tak samo jak pierwszą, czyli ubij śmietanę i wymieszaj z jogurtem i wystudzoną galaretką.

Masę truskawkową wyłóż na całkowicie sztywną galaretkę jagodową i wyrównaj. Na wierzchu ułóż herbatniki. Całość włóż z powrotem do lodówki przynajmniej na 2 godziny.

Ciasto Jagódka bez pieczenia – orzeźwiający deser na lato

Zobacz inne przepisy na ciasta na zimno:

Ciasto Pazerniaczek – sernik na zimno, który skusi każdego

Arbuzowy sernik na zimno – orzeźwiające ciasto bez pieczenia

Ciasto Lady Makbet – przepyszne i lekkie jak chmurka

Tort Pastelowy – leciutki, piankowy i bajeczny

Ciasto Owocowy Obłoczek – leciutki deser idealny na upały

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago