Ciasta i desery

Ciasto Jagódka bez pieczenia – orzeźwiający deser na lato

Ciasto Jagódka to nie tylko wyśmienity smak, ale i prostota wykonania. Nie musisz rozgrzewać piekarnika, wystarczy kilka chwil, aby stworzyć ten efektowny i pyszny deser, który sprawdzi się zwłaszcza podczas upałów. Delikatna pianka truskawkowa rozpływa się w ustach, a jej słodycz idealnie równoważy kwaskowata galaretka jagodowa. Dodatkowo, chrupiące herbatniki stanowią bazę dla tego pysznego deseru, tworząc zaskakująco pyszną kompozycję.

Składniki na ciasto Jagódka bez pieczenia:

  • 2 x 200 g śmietany 30%
  • 2 x 400 g jogurtu greckiego
  • 4 opakowania galaretki truskawkowej
  • opakowanie galaretki jagodowej lub o smaku owoców leśnych
  • 300 g jagód (świeże lub mrożone)
  • około 200 g herbatników

 

Przygotowanie

Galaretkę jagodową rozpuść w 400 ml gorącej wody. 2 opakowania galaretki truskawkowej rozpuść w około 150 ml gorącej wody. Obie galaretki odstaw do wystudzenia. Po około godzinie pozostałe 2 galaretki truskawkowe rozpuść w 150 ml gorącej wody i odstaw.

Na dnie blaszki (wymiary 24×24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż herbatniki.

Połowę śmietany, czyli 200 g ubij na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Kiedy będzie na tyle ubita, że łopatki miksera będą zostawiać wyraźne ślady, cały czas ubijając dodawaj po łyżce 400 g jogurtu greckiego. Następnie powoli wlej zimną, ale jeszcze płynną galaretkę truskawkową (tą, która byłą rozpuszczona w wodzie jako pierwsza).

Masę z galaretką wyłóż na blaszkę z herbatnikami i odstaw na około 20 minut do lodówki. W tym samym czasie galaretkę jagodową wymieszaj z jagodami i również odstaw do lodówki.

Kiedy masa truskawkowa będzie sztywna, a galaretka z jagodami zacznie tężeć, wylej ją na blaszkę. Wstaw ją ponownie do lodówki przynajmniej na 30 minut, aby dobrze stężała.

Przygotuj drugą warstwę masy truskawkowej tak samo jak pierwszą, czyli ubij śmietanę i wymieszaj z jogurtem i wystudzoną galaretką.

Masę truskawkową wyłóż na całkowicie sztywną galaretkę jagodową i wyrównaj. Na wierzchu ułóż herbatniki. Całość włóż z powrotem do lodówki przynajmniej na 2 godziny.

Ciasto Jagódka bez pieczenia – orzeźwiający deser na lato

Zobacz inne przepisy na ciasta na zimno:

Ciasto Pazerniaczek – sernik na zimno, który skusi każdego

Arbuzowy sernik na zimno – orzeźwiające ciasto bez pieczenia

Ciasto Lady Makbet – przepyszne i lekkie jak chmurka

Tort Pastelowy – leciutki, piankowy i bajeczny

Ciasto Owocowy Obłoczek – leciutki deser idealny na upały

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

17 godzin ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago