Ciasto Lady Makbet to deser, który zachwyci twoich domowników i gości. Jest leciutkie, piankowe, nie za słodkie i bardzo ładnie prezentuje się na stole. Świetnie sprawdzi się podczas cieplejszych dni. Składa się z puszystego kokosowego biszkoptu, pianki na bazie bitej śmietany i jogurtu oraz galaretki z wiśniami. Całość tworzy kompozycję, od której ciężko się oderwać, dopóki nie zniknie ostatni kawałek.
Składniki na ciasto Lady Makbet:
Biszkopt kokosowy:
- 3 jajka rozmiar L
- 45 g mąki pszennej (3 łyżki)
- 55 g cukru (3 łyżki)
- 30 g wiórków kokosowych (3 łyżki)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka jogurtowa:
- 3 opakowania galaretki cytrynowej (3×75 g)
- 350 ml wody
- 800 ml jogurtu greckiego
- 400 ml śmietany 30%
Warstwa owocowa:
- 2 opakowania galaretki wiśniowej
- 250 ml wody (szklanka)
- 750 g wiśni (świeże lub mrożone)
Poncz: 4 łyżki soku z cytryny, 1/3 szklanki wody
Na wierzch: tabliczka białej czekolady, 2 łyżki wiórków kokosowych
Przygotowanie
Biszkopt
Mąkę pszenną wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmij je z lodówki na kilka godzin przed przygotowaniem.
Jajka wbij do miski i ubijaj na najwyższych obrotach miksera przez kilka minut, aż zrobią się jasne, puszyste i zwiększą swoją objętość dwukrotnie. Pod koniec ubijania wsyp cukier, następnie zmniejsz obroty miksera i powoli wsyp wiórki kokosowe i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksuj tylko do połączenia się składników.
Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary 24×24 cm), wyrównaj łyżką, aby na całej powierzchni była warstwa tej samej grubości. Włóż je do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez 20 minut w trybie góra-dół. Następnie uchyl drzwiczki piekarnika i studź w ten sposób przez 15 minut. Po tym czasie wyjmij blaszkę i postaw ciasto do całkowitego wystudzenia.
Pianka jogurtowa
Galaretki rozpuść w 350 ml gorącej wody. Odstaw do wystudzenia.
Zimną śmietanę prosto z lodówki ubij na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Cały czas miksując, dodawaj do śmietany po łyżce jogurtu. Następnie wlej cienką stróżką galaretkę, która będzie zimna, ale jeszcze płynna, miksując przez chwilę robotem kuchennym.
Warstwa owocowa
Galaretki rozpuść w 250 ml gorącej wody. Odstaw do wystudzenia. Wiśnie wydryluj i poprzekrawaj na pół. Dodaj je do zimnej, ale jeszcze płynnej galaretki.
Złożenie ciasta
Ostudzony całkowicie biszkopt nasącz sokiem z cytryny wymieszanym z wodą. Wylej na niego połowę pianki jogurtowej. Blaszkę z ciastem odstaw do lodówki na około 15 minut. Również galaretkę z wiśniami odstaw do lodówki, aby zaczęła lekko tężeć.
Kiedy warstwa pianki będzie sztywna, wylej na nią ostrożnie galaretki z wiśniami. Blaszkę z powrotem włóż do lodówki na 20 minut. Następnie wyłóż na ciasto resztę pianki jogurtowej. Staraj się przestrzegać czasu nakładania poszczególnych warstw, gdyż jeśli zbyt długo będziesz to odwlekać, druga część pianki jogurtowej zastygnie w misce i ciężko będzie ją wyłożyć na ciasto.
Wierzch posyp startą białą czekoladą i wiórkami kokosowymi. Ciasto odłóż w powrotem do lodówki na kilka godzin.
Zobacz inne przepisy na lekkie ciasta z owocami:
Ciasto Zielone Jabłuszko – pyszny i orzeźwiający wypiek
Arbuzowy sernik na zimno – orzeźwiające ciasto bez pieczenia
Ciasto z masą budyniową i musem truskawkowym bez mąki – dietetyczne ciasto (192 kcal)
Jagodowa pokusa – sernik na zimno
Śmietanowiec z truskawkami – ciasto bez pieczenia
Zostaw odpowiedź