Tarta z brokułem i pomidorami to danie, które świetnie sprawdzi się na obiad, kolację na ciepło czy jako przekąska na imprezie. Kruche ciasto, delikatny brokuł, soczyste pomidory i kremowy farsz z ricotty tworzą pyszne połączenie, które z pewnością zasmakuje całej rodzinie. Jest pełna smaku, aromatyczna i sycąca, a do tego bez mięsa. Można ją przygotować z łatwo dostępnych składników. Nic, tylko brać się do roboty!
Składniki na tartę z brokułem i pomidorami:
Kruche ciasto:
- 150 g mąki pszennej typ 500 (niecała szklanka)
- 100 g mąki kukurydzianej (niecała szklanka)
- 180 g masła (zimnego)
- 1 jajko rozmiar L
- 1 łyżeczka soli
Farsz:
- 250 g ricotty
- 2 jajka rozmiar L
- 2 ząbki czosnku
- pół brokuła
- 1 pomidor malinowy
- sól, pieprz
- natka pietruszki (opcjonalnie)
Przygotowanie
Ciasto
Masło zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub posiekaj drobno nożem. Wszystkie składniki przełóż do miski lub na stolnicę i szybko zagnieć ciasto. Możesz to zrobić również za pomocą robota z hakiem.
Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut. Formę do tarty (średnica około 32 cm) posmaruj masłem albo wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na placek o średnicy większej niż foremka. Wyłóż nim formę, dociskając je do brzegów.
Ciasto ponakłuwaj widelcem i podpiecz w 180° C przez 15 minut.
Farsz
Brokuła podziel na różyczki i ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie lub na parze. Pomidora pokrój w plastry. Ricottę wymieszaj z jajkami, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przyprawami.
Pieczenie
Na podpieczony spód wyłóż farsz z ricotty. Rozłóż różyczki brokuła i plastry pomidorów.
Pieczemy przez kolejne 20 minut, aż środek się zetnie, a brzegi wyraźnie zarumienią. Tartę pieczemy jeszcze przez 30 minut w 180 C w trybie góra-dół. Po wyjęciu z piekarnika posyp ją natką pietruszki i daj jej „odpocząć” kilka minut przed pokrojeniem.
Zostaw odpowiedź