Cukinia po zbójnicku to przepis na przetwory na zimę do słoików. Cukinia jest dość mdłym warzywem, ale charakterna zalewa sprawia, że nabiera smaku. Taka cukinia sprawdzi się na kanapki, do obiadu czy sałatki. Wychodzi chrupiąca, delikatnie ostra, z nutą curry. Jest to idealny sposób na wykorzystanie nadmiaru cukinii z letnich zbiorów i wzbogacenie zimowych potraw o wyrazisty akcent.
Składniki na cukinię po zbójnicku (8 słoików po 0.5 l):
- 2 kg cukinii
- 4 duże ząbki czosnku
- po kilka ziaren ziela angielskiego, 1/3 łyżeczki gorczycy i 2 liście laurowe na słoik
Zalewa:
- 4 szklanki wody (szklanka 250 ml)
- 1,5 szklanki octu
- 1,5 szklanki cukru (300 g)
- 1 pełna łyżka curry
- 1 płaska łyżka ostrej papryki
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 płaska łyżka mielonego pieprzu czarnego
- 3 łyżki soli niejodowanej
Przygotowanie
Składniki na zalewę czyli wodę, ocet, cukier, sól i wszystkie przyprawy przełóż do garnka. Wymieszaj i podgrzewaj do momentu, aż zacznie wrzeć. Odstaw do wystudzenia.
Cukinię umyj, odkrój jej końcówki. Podziel ją na około 8 cm kawałki, każdy przekrój na pół, łyżką usuń nasiona, a resztę pokrój w paski. Czosnek obierz i przekrój na pół.
Cukinię układaj ciasno w wyparzonych wcześniej słoikach. Do każdego słoika dodaj przyprawy: po kilka liści laurowych, gorczycę i ziele angielskie oraz pół ząbka czosnku. Cukinię zalej chłodną zalewą tak, aby całkowicie była w niej zanurzona. Jeśli zabraknie ci płyn, braki uzupełnij wodą. Ranty słoików i pokrywki wytrzyj, aby były w zupełności suche. Słoiki mocno zakręć i pasteryzuj.
Pasteryzacja
W tradycyjny sposób w garnku słoiki gotuj około 5-6 minut. Ja jednak wolę pasteryzować ogórki „na sucho” czyli w piekarniku. Jest to prosty i szybki sposób.
Słoiki przekładam na blaszkę, tak by się nie stykały i wkładam do zimnego piekarnika. Nastawiam temperaturę na 120 C i pasteryzuję przez 25 minut w trybie góra-dół od momentu, kiedy piekarnik osiągnie ustawioną temperaturę.
Gorące słoiki odwracam do góry dnem na około 12 h. Po tym czasie odkładam je w chłodne miejsce.
Czy można pasteryzować,zamiast w piekarniku ?
W piekarniku też się pasteryzuje. Nie wiem, co ma Pani na myśli w tym pytaniu.
Czy zamiast curry można dać kurkumę
Można, ale uzyska się nieco inny smak.