Ciasta i desery

Mega czekoladowe brownie – deser dla czekoladoholików

Mega czekoladowe brownie to przepyszny deser, obok którego nie można przejść obojętnie. Jest maziste, kleiste i wygląda jak zakalec, ale takie właśnie ma być. Jak spróbujesz choć kawałeczka, nie będziesz już mógł się od niego oderwać. To idealny wybór na każdą okazję. Możesz je podać na deser po obiedzie, zabrać ze sobą na piknik lub grilla, albo po prostu delektować się nim w samotności.

Jest to mój obowiązkowy wypiek po imieninach i urodzinach, kiedy dostaję w prezencie różne czekoladowe słodycze. Raz przetopiłam nawet Toffifee i Merci.

Brownie jest bardzo łatwe do przygotowania – wystarczy rozpuścić czekoladę, następnie wymieszać wszystkie składniki w jednej misce i wstawić do piekarnika. Nie potrzeba żadnych wymyślnych narzędzi ani umiejętności kulinarnych. Już po krótkiej chwili Twój dom wypełni się cudownym aromatem czekolady, a na stole wyląduje pyszny deser, który zniknie w mgnieniu oka!

Składniki na czekoladowe brownie:

  • 500 g czekolady (dowolne smaki i rodzaje: dałam jedną gorzką, dwie z orzechami i dwie z nadzieniem karmelowym)
  • 100 g cukru
  • 50 g masła
  • 120 ml oleju
  • 150 g mąki pszennej typ 450
  • 5 jajek
  • 4 czubate łyżki kakao
  • około 400 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone)
  • szczypta soli

 

Przygotowanie

Masło, czekolady połamane na kostki i olej przełóż do garnka i podgrzewaj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając i pilnując, aby nic się nie przypaliło. Kiedy czekolada się całkowicie roztopi, całość odstaw do wystudzenia.

Ostudzoną masę przełóż miski i miksuj, dodając po jednym jajku. Następnie, cały czas miksując wsypuj powoli cukier i mąkę wymieszaną z kakao i solą. Do masy wrzuć wiśnie i całość wymieszaj łyżką, aby je równomiernie rozprowadzić.

Masę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary około 24 x 24 cm). Wyrównaj powierzchnię ciasta. Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 C i pieczemy przez około 50 minut, aż wierzch ciasta przestanie być płynny.

 

Mega czekoladowe brownie – deser dla czekoladoholików

 

Zobacz inne przepisy na ciasta czekoladowe:

Fit brownie z malinami w pół godziny (307 kcal)

Ciasto Dandys – biszkopt z masą czekoladową i musem truskawkowym

Sernikobrownie – pyszne ciasto czekoladowe z dodatkiem sera

Ciasto Nocny Marek – rodzynkowiec z dużą ilością czekolady

Babka czekoladowa – sprawdzony przepis na domową babę

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago