Ciasta i desery

Mega czekoladowe brownie – deser dla czekoladoholików

Mega czekoladowe brownie to przepyszny deser, obok którego nie można przejść obojętnie. Jest maziste, kleiste i wygląda jak zakalec, ale takie właśnie ma być. Jak spróbujesz choć kawałeczka, nie będziesz już mógł się od niego oderwać. To idealny wybór na każdą okazję. Możesz je podać na deser po obiedzie, zabrać ze sobą na piknik lub grilla, albo po prostu delektować się nim w samotności.

Jest to mój obowiązkowy wypiek po imieninach i urodzinach, kiedy dostaję w prezencie różne czekoladowe słodycze. Raz przetopiłam nawet Toffifee i Merci.

Brownie jest bardzo łatwe do przygotowania – wystarczy rozpuścić czekoladę, następnie wymieszać wszystkie składniki w jednej misce i wstawić do piekarnika. Nie potrzeba żadnych wymyślnych narzędzi ani umiejętności kulinarnych. Już po krótkiej chwili Twój dom wypełni się cudownym aromatem czekolady, a na stole wyląduje pyszny deser, który zniknie w mgnieniu oka!

Składniki na czekoladowe brownie:

  • 500 g czekolady (dowolne smaki i rodzaje: dałam jedną gorzką, dwie z orzechami i dwie z nadzieniem karmelowym)
  • 100 g cukru
  • 50 g masła
  • 120 ml oleju
  • 150 g mąki pszennej typ 450
  • 5 jajek
  • 4 czubate łyżki kakao
  • około 400 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone)
  • szczypta soli

 

Przygotowanie

Masło, czekolady połamane na kostki i olej przełóż do garnka i podgrzewaj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając i pilnując, aby nic się nie przypaliło. Kiedy czekolada się całkowicie roztopi, całość odstaw do wystudzenia.

Ostudzoną masę przełóż miski i miksuj, dodając po jednym jajku. Następnie, cały czas miksując wsypuj powoli cukier i mąkę wymieszaną z kakao i solą. Do masy wrzuć wiśnie i całość wymieszaj łyżką, aby je równomiernie rozprowadzić.

Masę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary około 24 x 24 cm). Wyrównaj powierzchnię ciasta. Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 C i pieczemy przez około 50 minut, aż wierzch ciasta przestanie być płynny.

 

Mega czekoladowe brownie – deser dla czekoladoholików

 

Zobacz inne przepisy na ciasta czekoladowe:

Fit brownie z malinami w pół godziny (307 kcal)

Ciasto Dandys – biszkopt z masą czekoladową i musem truskawkowym

Sernikobrownie – pyszne ciasto czekoladowe z dodatkiem sera

Ciasto Nocny Marek – rodzynkowiec z dużą ilością czekolady

Babka czekoladowa – sprawdzony przepis na domową babę

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

4 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

6 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

1 tydzień ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

2 tygodnie ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

3 tygodnie ago