Ciasta i desery

Mega czekoladowe brownie – deser dla czekoladoholików

Mega czekoladowe brownie to przepyszny deser, obok którego nie można przejść obojętnie. Jest maziste, kleiste i wygląda jak zakalec, ale takie właśnie ma być. Jak spróbujesz choć kawałeczka, nie będziesz już mógł się od niego oderwać. To idealny wybór na każdą okazję. Możesz je podać na deser po obiedzie, zabrać ze sobą na piknik lub grilla, albo po prostu delektować się nim w samotności.

Jest to mój obowiązkowy wypiek po imieninach i urodzinach, kiedy dostaję w prezencie różne czekoladowe słodycze. Raz przetopiłam nawet Toffifee i Merci.

Brownie jest bardzo łatwe do przygotowania – wystarczy rozpuścić czekoladę, następnie wymieszać wszystkie składniki w jednej misce i wstawić do piekarnika. Nie potrzeba żadnych wymyślnych narzędzi ani umiejętności kulinarnych. Już po krótkiej chwili Twój dom wypełni się cudownym aromatem czekolady, a na stole wyląduje pyszny deser, który zniknie w mgnieniu oka!

Składniki na czekoladowe brownie:

  • 500 g czekolady (dowolne smaki i rodzaje: dałam jedną gorzką, dwie z orzechami i dwie z nadzieniem karmelowym)
  • 100 g cukru
  • 50 g masła
  • 120 ml oleju
  • 150 g mąki pszennej typ 450
  • 5 jajek
  • 4 czubate łyżki kakao
  • około 400 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone)
  • szczypta soli

 

Przygotowanie

Masło, czekolady połamane na kostki i olej przełóż do garnka i podgrzewaj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając i pilnując, aby nic się nie przypaliło. Kiedy czekolada się całkowicie roztopi, całość odstaw do wystudzenia.

Ostudzoną masę przełóż miski i miksuj, dodając po jednym jajku. Następnie, cały czas miksując wsypuj powoli cukier i mąkę wymieszaną z kakao i solą. Do masy wrzuć wiśnie i całość wymieszaj łyżką, aby je równomiernie rozprowadzić.

Masę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary około 24 x 24 cm). Wyrównaj powierzchnię ciasta. Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 C i pieczemy przez około 50 minut, aż wierzch ciasta przestanie być płynny.

 

Mega czekoladowe brownie – deser dla czekoladoholików

 

Zobacz inne przepisy na ciasta czekoladowe:

Fit brownie z malinami w pół godziny (307 kcal)

Ciasto Dandys – biszkopt z masą czekoladową i musem truskawkowym

Sernikobrownie – pyszne ciasto czekoladowe z dodatkiem sera

Ciasto Nocny Marek – rodzynkowiec z dużą ilością czekolady

Babka czekoladowa – sprawdzony przepis na domową babę

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

3 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago