Sałatki i surówki

Orzeźwiająca sałatka z arbuzem, fetą i orzechami – HIT lata

Sałatka z arbuzem, fetą i orzechami to świetny pomysł na lekką i letnią potrawę, która idealnie sprawdzi się na upały! Jest pełna świeżych smaków i tekstur, a do tego banalnie prosta w przygotowaniu.

Taka sałatka to nie tylko pyszny i zdrowy posiłek, ale również piękna i kolorowa dekoracja stołu. Możesz ją podać jako samodzielny posiłek, dodatek do mięs czy w towarzystwie grzanek z serem lub tostów. Idealnie sprawdzi się na letnie przyjęcie, piknik lub grilla. Z pewnością zachwyci Twoich gości!

 

Składniki na orzeźwiającą sałatkę z arbuzem:

  • około 800 g arbuza
  • 200 g sera feta
  • 50 g rukoli
  • mała cebula czerwona
  • pęczek rzodkiewki
  • 50 g orzechów włoskich
  • 3 łyżki oleju sezamowego (może być inny)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka miodu
  • pół łyżeczki oregano, szczypta soli i pieprzu

 

Przygotowanie

Arbuza przekrój na ćwiartki. Następnie ćwiartki krój w plastry. Odetnij skórę, zostaw tylko czerwony miąższ. Jeśli masz arbuza bez pestek to pokrój go po prostu w dużą kostkę. Arbuzowi, który posada pestki usuń je, albo po prostu część z pestkami odkrój i zjedz, a do sałatki pokrój część miąższu bez pestek. W sumie do sałatki powinno wyjść około 800 g pokrojonego arbuza.

Fetę pokrój w kostkę. Rzodkiewki umyj i przekrój na ćwiartki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Orzechy drobno posiekaj.

Wszystkie składniki przełóż do dużej miski i wymieszaj. Sałatkę polej olejem wymieszanym z sokiem z cytryny, miodem i przyprawami.

Sałatka najlepiej smakuje podana na świeżo, od razu po przygotowaniu. Możesz jednak przez 1-2 dni przechowywać ją w lodówce.

Orzeźwiająca sałatka z arbuzem, fetą i orzechami – HIT lata

 

Zobacz przepisy na inne lekkie sałatki na lato:

Niecodzienna sałatka z jajkami i sosem czosnkowym

Sałatka z mozzarellą i sałatą lodową – sałatka na grilla w 10 minut

Śródziemnomorska sałatka z fetą i oliwkami

Sałatka z fetą i ananasem

Efektowna sałatka na przyjęcie

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago