Pasty i pasztety

Lekki pasztet z cukinii – zdrowy i pyszny

Lekki pasztet z cukinii to pyszne, zdrowe i niskokaloryczne danie, które można podać na wiele sposobów, zarówno na ciepło jak i na zimno. Może być zdrową i smaczną alternatywą dla tradycyjnych wędlin, pieczeni czy kotletów. Robi się go dość szybko, zwłaszcza jeśli macie elektryczną szatkownicę do warzyw.

Jak podać lekki pasztet z cukinii?

Pasztet z cukinii to wszechstronne danie, które można podać na wiele sposobów, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Oto kilka pomysłów:

Podanie na ciepło:

  • Z dodatkami: Podawaj pasztet z pieczonymi ziemniakami, kaszą jaglaną, ryżem lub bulgurem. Możesz również dodać surówkę z marchewki i jabłka lub sałatkę z rukoli i pomidorów.
  • Jako farsz: Nadziewaj nim papryki, cukinie lub bakłażany, a następnie zapiekaj. Możesz również wykorzystać go jako farsz do naleśników lub pierogów.
  • Z sosem: Polej pasztet sosem pomidorowym, grzybowym lub śmietanowym.

Podanie na zimno:

  • Na kanapkach: Pasztet z cukinii świetnie smakuje na świeżym pieczywie, takim jak chleb żytni, graham lub pełnoziarnisty. Możesz dodać do kanapek świeże warzywa, takie jak sałata, pomidor, ogórek czy rzodkiewka.
  • Jako przekąska: Pokrój pasztet w kostkę i podawaj jako przekąskę na przyjęciach. Możesz go podać z paluszkami warzywnymi, grzankami lub krakersami.

 

Składniki na lekki pasztet z cukinii:

  • 800 g cukinii
  • 2 jajka rozmiar L
  • 200 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 2 duże cebule
  • 100 g suszonych pomidorów
  • przyprawy: czosnek suszony, czosnek staropolski, sól, papryka ostra, pieprz ziołowy, pieprz czarny
  • 2 łyżki oleju

 

Przygotowanie

Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju na złoty kolor. Pomidory pokrój w kostkę.

Młodą cukinię zetrzyj na tarce o drobnych oczkach w całości. Duże cukinie przetnij wzdłuż na pół i wydrąż miąższ z nasionami. Obierz ze skórki, jeśli jest twarda i dopiero zetrzyj na tarce. Startą cukinię odstaw na około 20 minut. Po tym czasie odciśnij ją dokładnie z wody i przełóż do dużej miski.

Do cukinii wbij jajka, dodaj cebulę, suszone pomidory, płatki owsiane i przyprawy. Całość wymieszaj (najlepiej ręką) na jednolitą masę.

Masę przełóż do keksówki (moja ma wymiary 10,5 x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez 45 minut.

 

Lekki pasztet z cukinii – zdrowy i pyszny

 

Zobacz inne przepisy na dania z cukinią:

Cukinia faszerowana gyrosem – pyszny pomysł na obiad

Roladki z cukinii – pyszne danie z piekarnika

Kotlety z cukinii i fety – pyszny pomysł na błyskawiczny obiad

Najprostsze placki z cukinii

Najlepszy pasztet z cukinii

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago