Pierś z kurczaka z warzywami z piekarnika - prosto, zdrowo i pysznie
Pierś z kurczaka z warzywami z piekarnika to klasyka, która nigdy się nie nudzi. To danie jest nie tylko szybkie i łatwe w przygotowaniu, ale także niezwykle zdrowe i pełne smaku. Sprawdzi się na szybki i pyszny obiad, który przypadnie do gustu całej rodzinie. Połączenie soczystej piersi z kurczaka z pieczonymi batatami, kolorową papryką, aromatycznymi pieczarkami i słodką cebulą to prawdziwa uczta dla podniebienia. Pieczone warzywa i chude mięso to skarbnica witamin, minerałów i błonnika, a do tego nie wymaga wiele pracy: wszystkie składniki umieszczasz na blasze i zapiekasz – mniej zmywania, więcej czasu dla siebie!
Oto kilka propozycji:
Piersi umyj, osusz, oczyść z tłuszczu i błonek i pokrój na plastry. Każdy oprósz przyprawami i odstaw przynajmniej na 15 minut.
Batata obierz i pokrój w słupki. Cebulę i paprykę pokrój w paski, pieczarki w plastry. Warzywa przełóż do jednej miski i wymieszaj z ziołami, olejem i przyprawami.
Do warzyw dodaj mięso i jeszcze raz wymieszaj. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 C i piecz przez 40 minut z termoobiegiem.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…