Przekąski

Kurczak po japońsku – znana potrawa w nowej odsłonie

Kurczak po japońsku to danie, które warto wypróbować. Jest smaczne, zdrowe i łatwe w przygotowaniu. Jeśli szukasz pomysłu na niebanalną potrawę do postawienia na świątecznym czy imprezowym stole, to ten przepis jest idealny dla Ciebie.

Pewnie znacie przepis na rybę po japońsku, tym razem jednak rybę zamieniłam na piersi z kurczaka, co również świetnie się sprawdziło. Połączenie soczystego kurczaka panierowanego w delikatnym cieście i aromatycznej słodko-kwaśnej zalewy z warzywami to danie, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi niebanalnych smaków.

 

Składniki na kurczak po japońsku:

  • 2 duże piersi z kurczaka (około 500 g)
  • 150 g mleka
  • 2 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

 

Zalewa z warzywami:

  • 2 cebule
  • około 250 g papryki konserwowej
  • 3 średniej wielkości ogórki konserwowe
  • 2 szklanki wody
  • szklanka passaty pomidorowej
  • pół szklanki oleju
  • 6 łyżek octu ryżowego (może też być 5 łyżek spirytusowego)
  • 4 łyżki cukru
  • 5 łyżek pikantnego ketchupu
  • łyżeczka soli

 

Przygotowanie

Kurczaka umyj, osusz i pokrój wszerz w plastry. Oprósz solą i pieprzem. Do miski przełóż mąkę, mleko i jajka. Składniki wymieszaj ze sobą za pomocą rózgi na jednolitą masę. Ciasto naleśnikowe odstaw na 15 minut.

Kawałki kurczaka maczaj w cieście i układaj na patelni z rozgrzaną około centymetrową warstwą oleju. Smaż na złoty kolor najpierw z jednej, potem z drugiej strony. Usmażonego kurczaka odłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Cebule pokrój w piórka, ogórki i paprykę w paski. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzuć cebulę i smaż przez kilka minut, aż zmięknie. Następnie dodaj paprykę. Smaż jeszcze 3-4 minuty.

Wodę wymieszaj z passatą, olejem, ketchupem, octem, cukrem i solą. Zalewę wlej na patelnię z warzywami, dodaj również ogórki. Całość doprowadź do wrzenia. Następnie odstaw do wystudzenia.

W dużej misce układaj warstwami: kurczak i zalewa z warzywami, aż do wykończenia składników. Całość odłóż do lodówki na 24 godziny.

Kurczak po japońsku – znana potrawa w nowej odsłonie

 

Zobacz inne przepisy na niebanalne przekąski imprezowe:

Rolada szpinakowa z pastą jajeczną – idealna na każdą okazję

Paluchy czosnkowe z ciasta francuskiego – szybka przekąska na imprezę

Rurki z pastą z tuńczyka – szybka przekąska na każdą okazję

Wytrawne muffiny z cebulą i papryką – pyszne przekąski na imprezę

Ryba z ananasem – pyszna przekąska na imprezę lub kolację

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago