Makowiec japoński to wilgotny i puszysty wypiek, który podbija serce każdego, kto go skosztuje. Bogate w bakalie ciasto makowe z dodatkiem jabłek i z polewą czekoladową na wierzchu będzie pyszną ozdobą świątecznego stołu, ale również można je przygotować bez okazji, gdyż jest stosunkowo szybkie i proste do zrobienia.
Składniki na Makowiec japoński:
- 200 g maku suchego mielonego
- 450 ml mleka
- 4 średnie jabłka – około 800 g
- 100 ml oleju
- 180 g cukru
- 6 jajek rozmiar L
- 100 g kaszy manny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g kandyzowanej skórki pomarańczy i rodzynek
- 100 g posiekanych orzechów włoskich i płatków migdałów
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady mlecznej
- 2 łyżki kakao
- około 50 ml mleka
Przygotowanie
Suchy mak mielony wsyp do garnka, zalej mlekiem i gotuj na niewielkim ogniu przez około 30 minut, dość często mieszając, aby mak nie przywarł do dna. Na koniec mak powinien wchłonąć sałe mleko i napęcznieć. Odstaw go do wystudzenia.
Białka oddziel od żółtek (jajka powinny być w temperaturze pokojowej). Białka ubij na najwyższych obrotach miksera na sztywną, białą pianę i odstaw do lodówki.
Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
Żółtka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę. Cały czas ubijając, wlej cienką strużką olej. Następnie wsyp kaszę manną, proszek do pieczenia i dodawaj po łyżce maku. Do masy dodaj jabłka i bakalie i wymieszaj łyżką. Następnie dodaj białka i jeszcze raz całość wymieszaj łyżką do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto wylej na blaszkę (24×24 cm), wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnik nagrzanego do 180 C. Piecz w trybie góra-dół przez około 50 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu makowiec odstaw do wystudzenia.
W rondelku podgrzewaj czekoladę połamaną na kostki z mlekiem i kakao. Mieszaj, aż powstanie jednolita masa. Wylej ją na wierzch ciasta.
Zostaw odpowiedź