Makowiec japoński – niezwykle wilgotne i puszyste ciasto

Makowiec japoński – niezwykle wilgotne i puszyste ciasto
Makowiec japoński – niezwykle wilgotne i puszyste ciasto

Makowiec japoński to wilgotny i puszysty wypiek, który podbija serce każdego, kto go skosztuje. Bogate w bakalie ciasto makowe z dodatkiem jabłek i z polewą czekoladową na wierzchu będzie pyszną ozdobą świątecznego stołu, ale również można je przygotować bez okazji, gdyż jest stosunkowo szybkie i proste do zrobienia.

Składniki na Makowiec japoński:

  • 200 g maku suchego mielonego
  • 450 ml mleka
  • 4 średnie jabłka – około 800 g
  • 100 ml oleju
  • 180 g cukru
  • 6 jajek rozmiar L
  • 100 g kaszy manny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g kandyzowanej skórki pomarańczy i rodzynek
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich i płatków migdałów

 

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki kakao
  • około 50 ml mleka

Przygotowanie

Suchy mak mielony wsyp do garnka, zalej mlekiem i gotuj na niewielkim ogniu przez około 30 minut, dość często mieszając, aby mak nie przywarł do dna. Na koniec mak powinien wchłonąć sałe mleko i napęcznieć. Odstaw go do wystudzenia.

Białka oddziel od żółtek (jajka powinny być w temperaturze pokojowej). Białka ubij na najwyższych obrotach miksera na sztywną, białą pianę i odstaw do lodówki.

Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o średnich oczkach.

Żółtka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę. Cały czas ubijając, wlej cienką strużką olej. Następnie wsyp kaszę manną, proszek do pieczenia i dodawaj po łyżce maku. Do masy dodaj jabłka i bakalie i wymieszaj łyżką. Następnie dodaj białka i jeszcze raz całość wymieszaj łyżką do uzyskania jednolitej masy.

Ciasto wylej na blaszkę (24×24 cm), wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnik nagrzanego do 180 C. Piecz w trybie góra-dół przez około 50 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu makowiec odstaw do wystudzenia.

W rondelku podgrzewaj czekoladę połamaną na kostki z mlekiem i kakao. Mieszaj, aż powstanie jednolita masa. Wylej ją na wierzch ciasta.

Makowiec japoński – niezwykle wilgotne i puszyste ciasto
Makowiec japoński – niezwykle wilgotne i puszyste ciasto

 

Makowiec japoński – niezwykle wilgotne i puszyste ciasto
Makowiec japoński – niezwykle wilgotne i puszyste ciasto

Zobacz inne przepisy na ciasta z makiem:

Makowa Panienka z wiśniami – eleganckie ciasto na każdą okazję

Błyskawiczny makowiec z gotowej masy makowej z puszki

Ciasto Makowy Puchatek z bezą – wyjątkowe i efektowne

Makowiec na biszkopcie

Ciasto Seromakowiec (seromak)