Schab gotowany w herbacie – prosty i pyszny przepis
Schab gotowany w herbacie to pyszna, domowa wędlina, która świetnie sprawdzi się na kanapki, na świątecznej desce wędlin, jako dodatek do sałatek czy wrapów. Jest bardzo smaczny, mięciutki, soczysty i do tego zdrowy, gdyż nie zawiera żadnych chemicznych dodatków. To prosty sposób na przygotowanie pysznego mięska, które zachwyci wszystkich domowników.
Czarna herbata zawiera garbniki, które nadają mięsu piękny, brązowy kolor i sprawiają, że jest ono bardziej soczyste. Dodatkowo, herbata wzbogaca smak schabu delikatną goryczką, która doskonale komponuje się z innymi przyprawami.
Schab umyj i osusz. Mięso ponakłuwaj wykałaczką i natrzyj dokładnie solą i pieprzem. Owiń w folię aluminiową i odstaw do lodówki na około 12 godzin. Po tym czasie wyjmij je z folii i zwiąż sznurkiem, aby miało bardziej zwarty, okrągły kształt.
Do dużego garnka wlej wodę i wsyp przyprawy (ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec, pieprz, sól, obrane ząbki czosnku, chili). Wodę zagotuj.
Kiedy zalewa zacznie wrzeć włóż do niej torebki herbaty i mięso. Gotuj je na małym ogniu przez 1 godzinę i 20 minut (1 kg mięsa = 1 godzina gotowania). Po upływie zalecanego czasu garnek zdejmij z palnika i odstaw go, aż mięso ostygnie (nie wyjmuj go z wody).
Następnie schab odstaw do lodówki przynajmniej na 2-3 godziny.
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…
Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…
Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…