Schab gotowany w herbacie – prosty i pyszny przepis
Schab gotowany w herbacie to pyszna, domowa wędlina, która świetnie sprawdzi się na kanapki, na świątecznej desce wędlin, jako dodatek do sałatek czy wrapów. Jest bardzo smaczny, mięciutki, soczysty i do tego zdrowy, gdyż nie zawiera żadnych chemicznych dodatków. To prosty sposób na przygotowanie pysznego mięska, które zachwyci wszystkich domowników.
Czarna herbata zawiera garbniki, które nadają mięsu piękny, brązowy kolor i sprawiają, że jest ono bardziej soczyste. Dodatkowo, herbata wzbogaca smak schabu delikatną goryczką, która doskonale komponuje się z innymi przyprawami.
Schab umyj i osusz. Mięso ponakłuwaj wykałaczką i natrzyj dokładnie solą i pieprzem. Owiń w folię aluminiową i odstaw do lodówki na około 12 godzin. Po tym czasie wyjmij je z folii i zwiąż sznurkiem, aby miało bardziej zwarty, okrągły kształt.
Do dużego garnka wlej wodę i wsyp przyprawy (ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec, pieprz, sól, obrane ząbki czosnku, chili). Wodę zagotuj.
Kiedy zalewa zacznie wrzeć włóż do niej torebki herbaty i mięso. Gotuj je na małym ogniu przez 1 godzinę i 20 minut (1 kg mięsa = 1 godzina gotowania). Po upływie zalecanego czasu garnek zdejmij z palnika i odstaw go, aż mięso ostygnie (nie wyjmuj go z wody).
Następnie schab odstaw do lodówki przynajmniej na 2-3 godziny.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…