Schab po cygańsku to danie, które z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Można go podać na pyszny, domowy obiad czy jako ciepłe danie na imprezie czy rodzinnej uroczystości. Doskonale smakuje podany z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Możesz również przygotować do niego różnego rodzaju surówki, takie jak kapusta, marchewka czy buraki.
Schab z tego przepisu wychodzi mięciutki i soczysty, a sos i warzywa bardzo aromatyczne. Danie robi się dość szybko i nie jest skomplikowane. Wystarczy włożyć wszystkie składniki do naczynia żaroodpornego i poczekać, aż się upieką.
Składniki na schab po cygańsku z piekarnika:
- ok. 1, 2 kg schabu
- 2 cebule
- 2 papryki czerwone
- 300 g pieczarek
- 3-4 ogórki konserwowe (dałam pół słoika ogórków po cygańsku z tego przepisu)
- sól, pieprz, przyprawa czosnek staropolski lub czosnek suszony
- olej do smażenia
Sos:
- 1 szklanka wody
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki ketchupu
- łyżka ostrej musztardy
- papryka ostra, pieprz ziołowy, pieprz czarny, sól
- mały pęczek natki pietruszki
Przygotowanie
Schab umyj i pokrój w plastry grubości około 2 cm. Rozbij je lekko tłuczkiem i oprósz solą, pieprzem i czosnkiem. Na patelni rozgrzej cienką warstwę oleju i smaż plastry schabu po około 3 minuty z każdej strony. Mięso odłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Cebulę pokrój w piórka, pieczarki w plastry, ogórki i paprykę w paski. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Warzywa przełóż do jednej miski i wymieszaj ze sobą.
Wodę wymieszaj z koncentratem pomidorowym, ketchupem, musztardą, przyprawami i natką pietruszki.
W dużym naczyniu żaroodpornym ułóż połowę schabu, na mięsie połowę warzyw, następnie znowu mięso i warzywa. Na całość wylej sos pomidorowy.
Naczynie włóż do piekarnika nagrzanego do 200 C i piecz przez 1 godzinę pod przykryciem, następnie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 20 minut z termoobiegiem.
Zostaw odpowiedź