Dania główne

Schab po cygańsku z piekarnika – pyszne i proste danie

Schab po cygańsku to danie, które z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Można go podać na pyszny, domowy obiad czy jako ciepłe danie na imprezie czy rodzinnej uroczystości. Doskonale smakuje podany z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Możesz również przygotować do niego różnego rodzaju surówki, takie jak kapusta, marchewka czy buraki.

Schab z tego przepisu wychodzi mięciutki i soczysty, a sos i warzywa bardzo aromatyczne. Danie robi się dość szybko i nie jest skomplikowane. Wystarczy włożyć wszystkie składniki do naczynia żaroodpornego i poczekać, aż się upieką.

Składniki na schab po cygańsku z piekarnika:

  • ok. 1, 2 kg schabu
  • 2 cebule
  • 2 papryki czerwone
  • 300 g pieczarek
  • 3-4 ogórki konserwowe (dałam pół słoika ogórków po cygańsku z tego przepisu)
  • sól, pieprz, przyprawa czosnek staropolski lub czosnek suszony
  • olej do smażenia

 

Sos:

  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki ketchupu
  • łyżka ostrej musztardy
  • papryka ostra, pieprz ziołowy, pieprz czarny, sól
  • mały pęczek natki pietruszki

 

Przygotowanie

Schab umyj i pokrój w plastry grubości około 2 cm. Rozbij je lekko tłuczkiem i oprósz solą, pieprzem i czosnkiem. Na patelni rozgrzej cienką warstwę oleju i smaż plastry schabu po około 3 minuty z każdej strony. Mięso odłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Cebulę pokrój w piórka, pieczarki w plastry, ogórki i paprykę w paski. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Warzywa przełóż do jednej miski i wymieszaj ze sobą.

Wodę wymieszaj z koncentratem pomidorowym, ketchupem, musztardą, przyprawami i natką pietruszki.

W dużym naczyniu żaroodpornym ułóż połowę schabu, na mięsie połowę warzyw, następnie znowu mięso i warzywa. Na całość wylej sos pomidorowy.

Naczynie włóż do piekarnika nagrzanego do 200 C i piecz przez 1 godzinę pod przykryciem, następnie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 20 minut z termoobiegiem.

Schab po cygańsku z piekarnika – pyszne i proste danie

Zobacz inne przepisy na schab na obiad:

Schab zapiekany pod pierzynką z pieczarek i sera

Roladki schabowe z pieczarkami – pyszny pomysł na obiad

Schab pieczony w plastrach z cebulą – soczysty i mięciutki

Ragoût ze schabu i dyni

Kotlet schabowy z boczkiem i ogórkiem kiszonym – pyszne roladki wieprzowe

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago