Air Fryer

Udka z papryką i jabłkami z frytkownicy beztłuszczowej

Udka z papryką i jabłkami pieczone w air fryerze to bardzo szybkie do zrobienia, pyszne i zdrowe danie, które można podać na obiad. Dzięki frytkownicy beztłuszczowej możesz cieszyć się chrupiącą skórką i soczystym mięsem, jednocześnie redukując ilość tłuszczu w potrawie.

Jak serwować udka pieczone z warzywami?

Danie najlepiej podać z prostymi dodatkami, które podkreślą smak głównych składników. Idealnie sprawdzą się pieczone ziemniaki, kasza jaglana czy jęczmienna, ryż lub chrupiąca sałatka z rukoli.

Udka z air fryera

Frytkownica beztłuszczowa, znana również jako air fryer, to urządzenie, które zdobywa coraz większą popularność w polskich kuchniach. Dzięki cyrkulacji gorącego powietrza pozwala na przygotowanie potraw z minimalną ilością tłuszczu lub całkowicie bez niego. Co więcej, zachowuje naturalny smak składników, nie rezygnując z chrupkości i soczystości. Udka z kurczaka przyrządzone w air fryerze są równomiernie upieczone, złociste i pełne aromatu, a warzywa i owoce stają się miękkie i delikatnie karmelizowane.

 

Udka z papryką i jabłkami z frytkownicy beztłuszczowej

 

Składniki na udka z papryką i jabłkami:

  • około 600 g udek z kurczaka (mogą też być podudzia czy ćwiartki)
  • 2 papryki czerwone
  • 3 średnie cebule
  • 1 jabłko
  • łyżka oleju
  • przyprawa do gyrosa, sól, pieprz, pieprz ziołowy

 

Przygotowanie

Udka natrzyj solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa. Skrop olejem. Odstaw na chwilę, aby smaki się przeniknęły.

Paprykę i cebulę pokrój w większą kostkę. Jabłka obierz, przekrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój je w grubsze plastry

Udka umieść bezpośrednio w koszu frytkownicy lub naczyniu do zapiekania. Na nich ułóż paprykę cebulę i jabłka. Oprósz je solą i pieprzem ziołowym i skrop olejem. Ustaw temperaturę na 180 C i piecz przez 35 minut. W połowie czasu pieczenia delikatnie potrząśnij koszem, aby składniki się równomiernie upiekły. Nie musisz potrząsać czy odwracać składników, jeśli twój Air Fryer ma grzanie również od dołu.

Udka oczywiście możesz upiec również w piekarniku. Wtedy czas pieczenia będzie nieco dłuższy – około 55 minut.

Udka z papryką i jabłkami z frytkownicy beztłuszczowej

 

Zobacz inne przepisy na szybki obiad:

Kotlety siekane z piekarnika – idealne dla całej rodziny

Kiełbasa pieczona z warzywami – tani przepis na obiad dla każdego

Jajka w potrawce – prosty i tani przepis na obiad

Makaron z boczkiem i brokułem – szybki pomysł na pyszny obiad

Gulasz meksykański z kurczakiem – szybkie danie na obiad

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago