Ciasto Magia Smaków – zrobi wrażenie na wszystkich gościach

Ciasto Magia Smaków - zrobi wrażenie na wszystkich gościach
Ciasto Magia Smaków - zrobi wrażenie na wszystkich gościach

Ciasto Magia Smaków to pyszny i efektowny wypiek, który sprawdzi się na każdą uroczystą okazję, jak i do popołudniowej kawy. Składa się z puszystego biszkoptu kakaowego, galaretki z wiśniami, delikatnego i lekkiego kremu budyniowego i bezy z ziarenkami maku – takie zestawienie musi dobrze smakować! Ciasto, co prawda jest nieco czasochłonne, ale za to efekt końcowy wynagrodzi poniesiony trud.

 

Składniki na ciasto Magia Smaków:

Biszkopt:

  • 4 jajka rozmiar L
  • 100 g mąki pszennej typ 450 lub 500
  • 55 g cukru (3 łyżki)
  • 15 g kakao (2 płaskie łyżki)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

 

Krem budyniowy:

  • 1 l mleka
  • 3 żółtka
  • 3 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  • 60 g cukru
  • 500 g serka naturalnego
  • 2 łyżki żelatyny
  • 100 ml wody

 

Galaretka wiśniowa:

  • 2 opakowania galaretki wiśniowej
  • 700 ml wody
  • 400 g wydrylowanych wiśni (mogą być mrożone)

 

Beza:

  • 3 białka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu winnego
  • szczypta soli
  • 3 łyżki maku

 

Przygotowanie

Biszkopt

Mąkę pszenną wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmij je z lodówki na kilka godzin przed przygotowaniem.

Jajka wbij do miski i ubijaj na najwyższych obrotach miksera przez kilka minut, aż zrobią się jasne, puszyste i zwiększą swoją objętość dwukrotnie. Pod koniec ubijania wsyp cukier, następnie zmniejsz obroty miksera i powoli wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Miksuj tylko do połączenia się składników.

Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary około: 28×23 cm), wyrównaj łyżką, aby na całej powierzchni była warstwa tej samej grubości. Włóż je do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez 25 minut w trybie góra-dół. Następnie uchyl drzwiczki piekarnika i studź w ten sposób przez 15 minut. Po tym czasie wyjmij blaszkę i postaw ciasto do całkowitego wystudzenia.

Galaretka wiśniowa

W 700 ml gorącej wody rozpuść galaretki i odstaw do wystudzenia. Kiedy galaretka będzie zimna i zacznie tężeć, dodaj do niej wiśnie i wymieszaj. Całość wylej na ostudzony biszkopt. Ciasto odłóż do lodówki na pół godziny.

Krem budyniowy

Do 200 ml mleka wsyp proszek budyniowy i dodaj żółtka. Całość wymieszaj dokładnie na jednolitą mieszankę.

Resztę mleka zagotuj z cukrem. Kiedy mleko zacznie wrzeć, wlej do niego cienką stróżką mieszankę budyniową, cały czas energicznie mieszając np. rózgą kuchenną. Masę podgrzewaj i mieszaj do momentu, aż zrobi się gęsta.

Krem zdejmij z ognia i odstaw do całkowitego wystudzenia. Żelatynę rozpuść w 100 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia.

Do miski przełóż serek i miksuj dodając po łyżce zimnego budyniu. Następnie, nie przerywając miksowania wlej żelatynę. Tak powstały krem wyłóż na galaretkę wiśniową i wyrównaj.

Beza

Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na najwyższych obrotach miksera. Gdy piana zacznie gęstnieć wsyp powoli cukier i miksuj do otrzymania sztywnej, lśniącej piany. Następnie zmniejsz obroty miksera i dodaj mąkę ziemniaczaną, mak i ocet.

Pianę rozsmaruj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (28×23 cm). Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i od razu zmniejsz temperaturę do 120 stopni. Bezę piecz około 1h 20 minut z termoobiegiem. Upieczoną bezę wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

Wystudzoną bezę ułóż na wierzchu ciasta.

Ciasto Magia Smaków - zrobi wrażenie na wszystkich gościach
Ciasto Magia Smaków – zrobi wrażenie na wszystkich gościach