Gołąbki bez zawijania z kapusty pekińskiej
Gołąbki bez zawijania to doskonała alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczne. Sprawdzą się zarówno na codzienny obiad, jak i na bardziej uroczyste okazje.
Ich przygotowanie zajmuje znacznie mniej czasu niż tradycyjnych gołąbków. Nie trzeba bowiem poświęcać czasu na obgotowywanie liści kapusty i zawijanie farszu. Nawet początkujący kucharz sobie z tym poradzi. Wystarczy zmieszać składniki farszu i uformować małe kotleciki.
Sos:
Ryż wstaw do gotującej się, posolonej wody i gotuj przez 10 minut. Odcedź i wystudź.
Kapustę posiekaj drobno nożem. Przełóż ją do dużej miski, wsyp płaską łyżeczkę soli i wymieszaj ręką, lekko ugniatając. Odstaw przynajmniej na 15 minut. Cebulę posiekaj drobno i podsmaż na złoty kolor na łyżce oleju.
Do miski z kapustą przełóż mięso mielone, ryż, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, kaszę manną, jajka i przyprawy. Całość wyrób ręką na gładką masę. Zwilżonymi dłońmi formuj z masy okrągłe kule i układaj je w naczyniu żaroodpornym.
Składniki na sos, czyli wodę, koncentrat pomidorowy, olej, cukier, zioła i przyprawy wymieszaj ze sobą. Sosem polej gołąbki.
Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez około 50 minut.
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…
Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…
Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…
View Comments
Super przepis, na pewno wybrobuje. Jaki inny sos by tu jeszcze pasowal Milenko? Pozdrawiam Paulina