Dania główne

Gołąbki bez zawijania z kapusty pekińskiej

Gołąbki bez zawijania to doskonała alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczne. Sprawdzą się zarówno na codzienny obiad, jak i na bardziej uroczyste okazje.

Ich przygotowanie zajmuje znacznie mniej czasu niż tradycyjnych gołąbków. Nie trzeba bowiem poświęcać czasu na obgotowywanie liści kapusty i zawijanie farszu. Nawet początkujący kucharz sobie z tym poradzi. Wystarczy zmieszać składniki farszu i uformować małe kotleciki.

 

Składniki na gołąbki bez zawijania z kapusty pekińskiej:

  • 500 g kapusty pekińskiej
  • 500 g mięsa mielonego (np. wieprzowego lub z indyka)
  • 3 małe cebule
  • 2 jajka rozmiar L
  • 150 g ryżu
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki kaszy manny
  • pieprz ziołowy, papryka ostra, sól, pieprz czarny

Sos:

  • około 400 ml wody
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • łyżka oleju
  • pół łyżeczki cukru
  • płaska łyżeczka oregano
  • sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy

 

Przygotowanie

Ryż wstaw do gotującej się, posolonej wody i gotuj przez 10 minut. Odcedź i wystudź.

Kapustę posiekaj drobno nożem. Przełóż ją do dużej miski, wsyp płaską łyżeczkę soli i wymieszaj ręką, lekko ugniatając. Odstaw przynajmniej na 15 minut. Cebulę posiekaj drobno i podsmaż na złoty kolor na łyżce oleju.

Do miski z kapustą przełóż mięso mielone, ryż, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, kaszę manną, jajka i przyprawy. Całość wyrób ręką na gładką masę. Zwilżonymi dłońmi formuj z masy okrągłe kule i układaj je w naczyniu żaroodpornym.

Składniki na sos, czyli wodę, koncentrat pomidorowy, olej, cukier, zioła i przyprawy wymieszaj ze sobą. Sosem polej gołąbki.

Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez około 50 minut.

Gołąbki bez zawijania z kapusty pekińskiej

Zobacz inne przepisy na dania obiadowe z kapustą pekińską:

Kurczak z kapustą pekińską – lekkie danie na obiad z azjatycką nutą

Karkówka zapiekana z kapustą pekińską

Kapusta pekińska na ciepło

Zupa zbójnicka po śląsku – pyszne i sycące danie na obiad

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

  • Super przepis, na pewno wybrobuje. Jaki inny sos by tu jeszcze pasowal Milenko? Pozdrawiam Paulina

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

24 godziny ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago