Gołąbki bez zawijania z kapusty pekińskiej
Gołąbki bez zawijania to doskonała alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczne. Sprawdzą się zarówno na codzienny obiad, jak i na bardziej uroczyste okazje.
Ich przygotowanie zajmuje znacznie mniej czasu niż tradycyjnych gołąbków. Nie trzeba bowiem poświęcać czasu na obgotowywanie liści kapusty i zawijanie farszu. Nawet początkujący kucharz sobie z tym poradzi. Wystarczy zmieszać składniki farszu i uformować małe kotleciki.
Sos:
Ryż wstaw do gotującej się, posolonej wody i gotuj przez 10 minut. Odcedź i wystudź.
Kapustę posiekaj drobno nożem. Przełóż ją do dużej miski, wsyp płaską łyżeczkę soli i wymieszaj ręką, lekko ugniatając. Odstaw przynajmniej na 15 minut. Cebulę posiekaj drobno i podsmaż na złoty kolor na łyżce oleju.
Do miski z kapustą przełóż mięso mielone, ryż, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, kaszę manną, jajka i przyprawy. Całość wyrób ręką na gładką masę. Zwilżonymi dłońmi formuj z masy okrągłe kule i układaj je w naczyniu żaroodpornym.
Składniki na sos, czyli wodę, koncentrat pomidorowy, olej, cukier, zioła i przyprawy wymieszaj ze sobą. Sosem polej gołąbki.
Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez około 50 minut.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…
View Comments
Super przepis, na pewno wybrobuje. Jaki inny sos by tu jeszcze pasowal Milenko? Pozdrawiam Paulina