Śledzie po japońsku - pyszna przekąska na każdą okazję
Śledzie po japońsku to prosta do zrobienia, smaczna i uniwersalna przekąska, którą można podać na każdą okazję. Sprawdzą się zarówno na świątecznym stole, podczas rodzinnych uroczystości, a także na co dzień. Są doskonałą przekąską na imprezę, a także świetnym dodatkiem do kanapek. Ich przygotowanie nie wymaga wiele czasu ani wysiłku, do tego składają się tylko z kilku prostych składników, a prezentują się bardzo ładnie i efektownie na stole.
Choć nazwa może sugerować azjatyckie pochodzenie, to danie to jest w pełni polską, klasyczną już potrawą, popularną zwłaszcza w okresie PRL, ale znaną także jeszcze wcześniej.
Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i przekrój na pół. Filety śledziowe odsącz z zalewy. Przekrój wzdłuż na pół. Cebulę i ogórki pokrój w kostkę.
Cebulę wymieszaj z groszkiem, ogórkami, czubatą łyżką majonezu, solą i pieprzem. Taką sałatkę połóż na półmisku. Na niej układaj połówki jajek zawinięte w śledzie. Na każdym jajku ułóż około pół łyżeczki majonezu i posyp papryką w proszku. Całość możesz udekorować natką pietruszki.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…