Boże Narodzenie

Śledzie po japońsku – pyszna przekąska na każdą okazję

Śledzie po japońsku to prosta do zrobienia, smaczna i uniwersalna przekąska, którą można podać na każdą okazję. Sprawdzą się zarówno na świątecznym stole, podczas rodzinnych uroczystości, a także na co dzień. Są doskonałą przekąską na imprezę, a także świetnym dodatkiem do kanapek. Ich przygotowanie nie wymaga wiele czasu ani wysiłku, do tego składają się tylko z kilku prostych składników, a prezentują się bardzo ładnie i efektownie na stole.

Choć nazwa może sugerować azjatyckie pochodzenie, to danie to jest w pełni polską, klasyczną już potrawą, popularną zwłaszcza w okresie PRL, ale znaną także jeszcze wcześniej.

 

Składniki na śledzie po japońsku:

  • 10 pojedyncze filety śledziowe (dałam gotowe z zalewy z olejem, mogą też być matiasy solone, ale należy je wcześniej wymoczyć)
  • 5 jajek rozmiar M
  • puszka groszku konserwowego
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 mała biała cebula (może być z zalewy od śledzi)
  • 3 ogórki konserwowe
  • 3-4 łyżki majonezu
  • sól, pieprz, papryka ostra w proszku

 

Przygotowanie

Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i przekrój na pół. Filety śledziowe odsącz z zalewy. Przekrój wzdłuż na pół. Cebulę i ogórki pokrój w kostkę.

Cebulę wymieszaj z groszkiem, ogórkami, czubatą łyżką majonezu, solą i pieprzem. Taką sałatkę połóż na półmisku. Na niej układaj połówki jajek zawinięte w śledzie. Na każdym jajku ułóż około pół łyżeczki majonezu i posyp papryką w proszku. Całość możesz udekorować natką pietruszki.

 

Śledzie po japońsku – pyszna przekąska na każdą okazję

 

Zobacz inne przepisy na śledzie:

Sałatka Naprzemienna ze śledziem i burakami – pyszna i efektowna

Śledzie po karkonosku – przepis na sałatkę śledziową z groszkiem i serem

Pyszna przekąska śledziowa – śledzie z grzybami i papryką

Śledzie korzenne w oleju – śledzie z przyprawą do piernika

Sałatka śledziowa z selerem konserwowym

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

4 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

6 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

1 tydzień ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

2 tygodnie ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

3 tygodnie ago