Śledzie po japońsku - pyszna przekąska na każdą okazję
Śledzie po japońsku to prosta do zrobienia, smaczna i uniwersalna przekąska, którą można podać na każdą okazję. Sprawdzą się zarówno na świątecznym stole, podczas rodzinnych uroczystości, a także na co dzień. Są doskonałą przekąską na imprezę, a także świetnym dodatkiem do kanapek. Ich przygotowanie nie wymaga wiele czasu ani wysiłku, do tego składają się tylko z kilku prostych składników, a prezentują się bardzo ładnie i efektownie na stole.
Choć nazwa może sugerować azjatyckie pochodzenie, to danie to jest w pełni polską, klasyczną już potrawą, popularną zwłaszcza w okresie PRL, ale znaną także jeszcze wcześniej.
Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i przekrój na pół. Filety śledziowe odsącz z zalewy. Przekrój wzdłuż na pół. Cebulę i ogórki pokrój w kostkę.
Cebulę wymieszaj z groszkiem, ogórkami, czubatą łyżką majonezu, solą i pieprzem. Taką sałatkę połóż na półmisku. Na niej układaj połówki jajek zawinięte w śledzie. Na każdym jajku ułóż około pół łyżeczki majonezu i posyp papryką w proszku. Całość możesz udekorować natką pietruszki.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…