Bitki pieczone w sosie z warzywami
Bitki pieczone w sosie to pomysł na smaczny i zdrowy obiad, który zachwyci całą rodzinę. To danie jest nie tylko pyszne, ale również niezwykle proste w przygotowaniu. Idealne zarówno na co dzień, jak i od święta. Przygotowuje się je bez dodatku tłuszczu, co sprawia, że są lekkostrawne i odpowiednie dla osób dbających o linię.
To niezwykle uniwersalne danie, które doskonale komponuje się z wieloma dodatkami. Oto kilka propozycji:
Mięso umyj, odetnij błony i nadmiar tłuszczu i pokrój na plastry. Oprósz solą, pieprzem i przyprawą czosnek staropolski (może być też czosnek granulowany). Mięso odstaw na pół godziny.
Cebulę pokrój w piórka, papryki w paski, pieczarki w plastry. Składniki przełóż do jednej miski i wymieszaj ze sobą.
Bulion wymieszaj z sosem sojowym, musztardą i ketchupem.
Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż połowę mięsa, na nie wyłóż połowę warzyw, następnie znowu mięso i warzywa. Całość zalej mieszanką bulionową.
Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez 1 godzinę pod przykryciem. Następnie zdejmij pokrywkę i piecz kolejne pół godziny.
Mięso podawaj od razu po upieczeniu. Sos możesz zagęścić, wlewając go na patelnię lub rondla i mieszając z rozpuszczoną w 1/3 szklanki zimnej wody czubatą łyżeczką mąki ziemniaczanej. Sos doprowadź do wrzenia i gotuj przez chwilę, aż zgęstnieje. Polej nim mięso.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…