Ciasta i desery

Fit faworki z piekarnika – sprawdzony przepis

Fit faworki z piekarnika są pyszne, bardzo kruche, delikatne i można się nimi zajadać bez wyrzutów sumienia. Z przepisu mogą skorzystać również osoby z cukrzycą i insulinoopornością. To idealny deser na karnawał, Tłusty Czwartek lub po prostu na chwileczkę słodkiej przyjemności bez wyrzutów sumienia. Takie chrusty można przygotować w większej ilości i zamrozić. Po odmrożeniu będą równie smaczne.

Składniki na fit faworki z piekarnika:

  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 200 g śmietany 18%
  • 3 żółtka jajek o rozmiarze L
  • 2 łyżki erytrytolu
  • pół łyżeczki soli

 

Przygotowanie

Przesianą mąkę przesyp do miski, dodaj śmietanę i żółtka prosto z lodówki, a także sól i erytrytol zmielony na puder (np. w młynku do kawy). Ręcznie albo za pomocą robota z hakiem wyrób ciasto. Kiedy składniki się połączą i ciasto będzie zwarte, przełóż je na stolnicę i podsyp mąką. Wyrabiaj je jeszcze przez kilka minut zagniatając i uderzając nim o stolnicę, aby się napowietrzyło. Podsypuj mąką w razie potrzeby, jeśli zbytnio klei się do dłoni. Następnie weź wałek do ciasta i przeciągnij nim ciasto. Ciasto złóż na pół i znów przeciągnij wałkiem. Czynność powtórz kilka razy. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.

Następnie ciasto zawiń w folię aluminiową i odłóż na około godzinę do lodówki. Po tym czasie podziel je na dwa kawałki i rozwałkuj na cienki, prawie przezroczysty placek. W razie potrzeby w czasie wałkowania podsypuj mąką. Ciasto krój na prostokąty o wymiarach około 8x3cm (albo jakie nam tylko pasują). Na środku każdego prostokąta zrób nacięcie, przez które przekładaj jeden koniec.

Tak powstałe faworki układaj w niewielkich odstępach na dużej blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż ją do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez około 13 minut w trybie góra-dół. Upieczone faworki odstaw do wystudzenia, następnie posyp pudrem z erytrytolu.

Fit faworki z piekarnika – sprawdzony przepis

 

Zobacz inne przepisy na Tłusty Czwartek (nie tylko dietetyczne):

Kruche faworki na śmietanie – sprawdzony przepis na chrusty

Pączki mięciutkie i puszyste – tradycyjny przepis ze starego zeszytu

Oponki drożdżowe zaparzane – długo zachowują świeżość

Mini pączki bananowe w 15 minut

Dietetyczne pączki z piekarnika (146 kcal)

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

3 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

5 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

1 tydzień ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

1 tydzień ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

2 tygodnie ago