Fit faworki z piekarnika – sprawdzony przepis
Fit faworki z piekarnika są pyszne, bardzo kruche, delikatne i można się nimi zajadać bez wyrzutów sumienia. Z przepisu mogą skorzystać również osoby z cukrzycą i insulinoopornością. To idealny deser na karnawał, Tłusty Czwartek lub po prostu na chwileczkę słodkiej przyjemności bez wyrzutów sumienia. Takie chrusty można przygotować w większej ilości i zamrozić. Po odmrożeniu będą równie smaczne.
Przesianą mąkę przesyp do miski, dodaj śmietanę i żółtka prosto z lodówki, a także sól i erytrytol zmielony na puder (np. w młynku do kawy). Ręcznie albo za pomocą robota z hakiem wyrób ciasto. Kiedy składniki się połączą i ciasto będzie zwarte, przełóż je na stolnicę i podsyp mąką. Wyrabiaj je jeszcze przez kilka minut zagniatając i uderzając nim o stolnicę, aby się napowietrzyło. Podsypuj mąką w razie potrzeby, jeśli zbytnio klei się do dłoni. Następnie weź wałek do ciasta i przeciągnij nim ciasto. Ciasto złóż na pół i znów przeciągnij wałkiem. Czynność powtórz kilka razy. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
Następnie ciasto zawiń w folię aluminiową i odłóż na około godzinę do lodówki. Po tym czasie podziel je na dwa kawałki i rozwałkuj na cienki, prawie przezroczysty placek. W razie potrzeby w czasie wałkowania podsypuj mąką. Ciasto krój na prostokąty o wymiarach około 8x3cm (albo jakie nam tylko pasują). Na środku każdego prostokąta zrób nacięcie, przez które przekładaj jeden koniec.
Tak powstałe faworki układaj w niewielkich odstępach na dużej blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż ją do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez około 13 minut w trybie góra-dół. Upieczone faworki odstaw do wystudzenia, następnie posyp pudrem z erytrytolu.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…