Pieczeń z mięsa mielonego i kaszy gryczanej – idealna na ciepło i na zimno
Pieczeń z mięsa mielonego i kaszy gryczanej to proste, ale niezwykle smaczne danie, które można podać na wiele sposobów. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Doskonale komponuje się z różnymi dodatkami, takimi jak surówki, sosy, pieczone ziemniaki czy pieczywo. To danie, które z powodzeniem możesz przygotować na każdą okazję. Przepis jest prosty i szybki, a efekt końcowy zawsze zachwyca. To idealny sposób na wprowadzenie zdrowych kasz do codziennej diety w nowoczesnej i apetycznej formie.
Ponieważ z podanych składników wychodzi całkiem duża porcja, najpierw podałam pieczeń na ciepło z dodatkiem sosu grzybowego na obiad, a na drugi dzień zjedliśmy ją na kolację na zimno z sałatką z rukoli, fety i pomidorów.
Kaszę przepłucz pod bieżącą wodą, następnie zalej wrzątkiem (woda powinna być 3-4 cm powyżej kaszy), dodać szczyptę soli i odstaw na pół godziny. Po tym czasie, kiedy kasza napęcznieje, odcedź ją dokładnie.
Cebulę i czosnek obierz, bardzo drobno posiekaj i podsmaż na złoty kolor na patelni z odrobiną oleju.
Do dużej miski przełóż mięso mielone, kaszę, cebulę z czosnkiem. Wbij jajka i dodaj przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj ręką na jednolitą, klejącą się masę.
Masę przełóż do keksówki (moja ma wymiary 10,5 na 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu posmaruj olejem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez około 50 minut.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…