Wegetariańskie

Proteinowe wrapy (tylko 2 składniki!)

Proteinowe wrapy są delikatne, elastyczne i bogate w białko, dzięki czemu sprawdzą się zarówno na śniadanie, lunch, jak i kolację. Ich bazą jest twaróg i jajka, co sprawia, że są nie tylko zdrowe, ale i niezwykle proste w przygotowaniu.

Z czym podać proteinowe wrapy?

Wrapy są bardzo uniwersalne i można je podać na wiele sposobów! W przepisie opisuję moją wersję podania, natomiast poniżej kilka innych propozycji:

1. Na wytrawnie:

✅ Warzywami i hummus – dodaj plasterki ogórka, papryki, rukolę i pastę z ciecierzycy
✅ Kurczak i awokado – grillowany kurczak, plasterki awokado, sałata i jogurtowy sos czosnkowy
✅ Łosoś i kremowy serek – wędzony łosoś, serek śmietankowy, kapary i świeży koperek
✅ Feta i szpinak – Feta, szpinak, pomidorki koktajlowe i sos musztardowy

2. Na słodko:

✅ Masło orzechowe i banan – posmaruj wrapy masłem orzechowym i dodaj plasterki banana
✅ Twaróg i owoce– twaróg z jogurtem, truskawki, borówki i odrobina miodu
✅ Czekolada i orzechy – serek waniliowy, orzechy i wiórki czekolady

 

Składniki na proteinowe wrapy (4 sztuki):

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 5 jajek rozmiar L
  • sól, pieprz czarny, czosnek granulowany lub inne ulubione zioła i przyprawy

     

    Dodatkowo np.: sałata, serek kanapkowy, wędlina, pieczona papryka

     

Przygotowanie

Jajka i twaróg powinny być w temperaturze pokojowej, więc wyjmij je wcześniej z lodówki. Białka jajek oddziel od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera na sztywno. Żółtka jajek zmiksuj blenderem z twarogiem. Do masy twarogowej dodaj białka, zioła i przyprawy. Całość wymieszaj łyżką.

Masę jajeczną rozsmaruj na dużej blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 i piecz przez 15 minut w trybie góra-dół.

Po wyjęciu z piekarnika odstaw do wystudzenia. Następnie upieczonego wrapa odwróć do góry nogami ostrożnie zdejmij z wierzchu papier do pieczenia. Wrapa przekrój na 4 prostokąty.

Ja gotowe wrapy posmarowałam serkiem kanapkowym, ułożyłam liście sałaty, wędlinę, paski pieczonej papryki i całość zwinęłam w rulon.

Proteinowe wrapy (tylko 2 składniki!)

Zobacz inne przepisy na lekkie śniadanie:

Domowy serek z jogurtu greckiego – idealny na kanapki

Placki owsiane z bananem – przepis na zdrowe śniadanie

Kokosowe naleśniki z serem – lekkie i puszyste

Fit pasta jajeczna (bez majonezu)

Frittata z warzywami

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago