Cytrynowiec – lekkie, orzeźwiające ciasto na każdą okazję
Cytrynowiec to ciasto, które nie tylko zachwyca smakiem, ale również prezentuje się niezwykle apetycznie. Ten deser składa się z puszystego biszkoptu, intensywnie cytrynowego lemon curd, delikatnej pianki jogurtowej i orzeźwiającej galaretki. Idealny na wiosenne i letnie przyjęcia, ale równie dobrze sprawdzi się jako słodki akcent na co dzień.
Biszkopt:
Lemon curd:
Pianka jogurtowa:
Galaretka:
Jajka i białka jajek (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbij do miski i ubijaj na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 10 minut. Pod koniec ubijania dodaj cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach, dodaj przesianą mąkę wymieszaną z skórką z cytryny i proszkiem do pieczenia. Masę wylej na blaszkę (24×24 cm), której dno jest wyłożone papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piecz około 20 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studź przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmij je, przełóż na deskę do krojenia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Wystudzone ciasto przekrój na dwa równe blaty.
Jajko i żółtka przełóż do rondelka i wymieszaj rózgą kuchenną z cukrem. Dodaj masło i całość zaczynaj podgrzewać na niewielkim ogniu.
Kiedy masło i cukier się roztopi dodaj sok z cytryny. Całość podgrzewaj (na małym ogniu!), energicznie mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Nie doprowadzaj do wrzenia. Lemon curd odstaw do wystudzenia.
Galaretki rozpuść w 400 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia. Kiedy będzie zimna, ale jeszcze płynna, ubijaj na najwyższych obrotach miksera przez kilka minut, aż powstanie jasna pianka. Nie przerywając miksowania do pianki dodawaj po łyżce jogurtu greckiego. Ubijaj jeszcze chwilę, aż powstanie jednolita masa. Piankę odstaw na 5 minut, aż zacznie tężeć.
Galaretki rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do wystudzenia.
Na spodni blat biszkoptu wyłóż lemon curd, rozsmaruj po całej powierzchni i przykryj drugim biszkoptem. Na wierzch wylej piankę jogurtową i wyrównaj. Ciasto włóż do lodówki przynajmniej na godzinę. Po tym czasie na wierzch wylej tężejącą galaretkę cytrynową. Ciasto ponownie włóż do lodówki na kilka godzin.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…