Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są chrupiące, a ich słodko-kwaśny smak z wyraźną nutą pomidorów zachwyca każdego. Przygotowanie jest banalnie proste i szybkie, a efekt końcowy to pyszne przetwory, które idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu, kanapek czy po prostu jako samodzielna przekąska. To świetna alternatywa dla klasycznych ogórków konserwowych czy kiszonych – warto mieć choć kilka takich słoików w swojej spiżarni!
Dokładnie umyte ogórki pokrój w plastry. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Oba warzywa przełóż do dużej miski i zasyp solą. Wymieszaj je dokładnie ze sobą, lekko ugniatając ręką. Odstaw na jakieś 2 godziny.
W tym czasie wszystkie składniki zalewy, czyli cukier, ocet, koncentrat pomidorowy i olej włóż do garnka i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Nie trzeba zagotowywać. Następnie zalewę odstaw do przestygnięcia.
Chłodną zalewę wlej do ogórków, całość ponownie wymieszaj i odstaw jeszcze na godzinę. Ogórki wraz z całą zalewą przekładaj do wyparzonych wcześniej słoików. Jeżeli w którymś słoiku będzie zbyt mało soku, można dolać odrobinę wody. Słoiki zakręć i pasteryzuj.
W tradycyjny sposób w garnku słoiki gotuj około 5-6 minut.
Ja wszystkie przetwory pasteryzuję „na sucho” czyli w piekarniku. Jest to prosty i szybki sposób.
Słoiki przekładam na blaszkę, tak by się nie stykały i wkładam do zimnego piekarnika. Nastawiam temperaturę na 120 C i pasteryzuję przez 25 minut w trybie góra-dół od momentu, kiedy piekarnik osiągnie ustawioną temperaturę. Następnie wyłączam piekarnik, gorące słoiki wyjmuję, odwracam do góry dnem i odstawiam na około 12 godzin.
Sałatka Szwagra z ogórków i marchewki – na zimę do słoików
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…
Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…
Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…