Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są chrupiące, a ich słodko-kwaśny smak z wyraźną nutą pomidorów zachwyca każdego. Przygotowanie jest banalnie proste i szybkie, a efekt końcowy to pyszne przetwory, które idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu, kanapek czy po prostu jako samodzielna przekąska. To świetna alternatywa dla klasycznych ogórków konserwowych czy kiszonych – warto mieć choć kilka takich słoików w swojej spiżarni!
Dokładnie umyte ogórki pokrój w plastry. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Oba warzywa przełóż do dużej miski i zasyp solą. Wymieszaj je dokładnie ze sobą, lekko ugniatając ręką. Odstaw na jakieś 2 godziny.
W tym czasie wszystkie składniki zalewy, czyli cukier, ocet, koncentrat pomidorowy i olej włóż do garnka i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Nie trzeba zagotowywać. Następnie zalewę odstaw do przestygnięcia.
Chłodną zalewę wlej do ogórków, całość ponownie wymieszaj i odstaw jeszcze na godzinę. Ogórki wraz z całą zalewą przekładaj do wyparzonych wcześniej słoików. Jeżeli w którymś słoiku będzie zbyt mało soku, można dolać odrobinę wody. Słoiki zakręć i pasteryzuj.
W tradycyjny sposób w garnku słoiki gotuj około 5-6 minut.
Ja wszystkie przetwory pasteryzuję „na sucho” czyli w piekarniku. Jest to prosty i szybki sposób.
Słoiki przekładam na blaszkę, tak by się nie stykały i wkładam do zimnego piekarnika. Nastawiam temperaturę na 120 C i pasteryzuję przez 25 minut w trybie góra-dół od momentu, kiedy piekarnik osiągnie ustawioną temperaturę. Następnie wyłączam piekarnik, gorące słoiki wyjmuję, odwracam do góry dnem i odstawiam na około 12 godzin.
Sałatka Szwagra z ogórków i marchewki – na zimę do słoików
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…