Przepis na smaczną zupę pomidorową z pomidorami z puszki i makaronem.
Składniki:
- 5 skrzydełek z kurczaka
 - 2 marchewki
 - pietruszka
 - kawałek selera
 - kawałek pora
 - cebula
 - pół puszki pomidorów
 - 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
 - kopiasta łyżka śmietany 18%
 - 5 ziaren ziela angielskiego, 4 liście laurowe
 - sól, pieprz
 - makaron nitki lub inny ulubiony
 
Przygotowanie
Skrzydełka zalewamy 2,5 litra wody, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Zagotowujemy. Zbieramy „szumowiny”, dodajemy obrane marchewki, pietruszkę, seler i por. Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i obsmażamy na suchej patelni. Również dodajemy do wywaru i gotujemy na wolnym ogniu, aż skrzydełka i warzywa zmiękną. Przyprawiamy. Z wywaru wyjmujemy warzywa i skrzydełka. Ja go przecedzam, ale nie jest to konieczne. Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, skrzydełka obieramy z mięsa. Dodajemy je ponownie do wywaru, razem ze zmiksowanymi pomidorami. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut, następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy do smaku. Wyłączamy ogień, śmietanę hartujemy gorącym wywarem, następnie wlewamy ją do zupy i mieszamy. Zupę podajemy z ugotowanym osobno makaronem.












Zostaw odpowiedź