Krokiety ziemniaczane z tuńczykiem

Dzisiaj piątek, więc prezentuję kolejne pyszne danie bezmięsne. Co prawda, sama nie widzę sensu w zachowywaniu postu, skoro można się objeść smakowitymi daniami bez mięsa, chociażby tymi krokiecikami, ale co tradycja, to tradycja 😉

Składniki (ok 10 krokietów):

  • 5 średniej wielkości ziemniaków
  • puszka tuńczyka w sosie własnym (w kawałkach)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mleka
  • łyżka masła
  • 2 żółtka
  • sól i pieprz
  • bułka tarta i białka do obtaczania
  • suszona cebula i pietruszka (przyprawy)
  • olej

Sos:

  • kubeczek jogurtu, 2 ząbki czosnku, koper, sól, pieprz, łyżeczka musztardy (można dodać majonez, wtedy sos będzie bardziej gęsty)

Przygotowanie
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Do odcedzonych ziemniaków dodajemy mleko i masło i za pomocą tłuczka lub praski robimy puree. Do ziemniaków dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, żółtka, przyprawy, odsączonego z wody tuńczyka. Całość mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Z masy formujemy małe krokiety i obtaczamy w rozbełtanych białkach i bułce tartej. Krokiety smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podajemy ciepłe z sosem czosnkowym.

krokiety_tunczyk

Print Friendly, PDF & Email