Pierogi ziemniaczane z farszem mięsnym

Pyszna potrawa na obiad. Można podać z sosem czosnkowym albo ulubioną surówką.

Składniki (na ok 10 sztuk):

  • 6-7 średnich ziemniaków
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • sól

Farsz:

  • 250 g mięsa (dałam łopatkę wieprzową)
  • mała cebula
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • parę łyżek wywaru z mięsa

Przygotowanie
Farsz: Mięso kroimy w sporą kostkę, zalewamy wodą, dodajemy kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego i zagotowujemy. Mięso gotujemy do miękkości, zbierając powstałe szumowiny i ewentualnie uzupełniając wodę, aby mięso było cały czas zakryte. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle.Mięso z cebulą mielimy na średnich oczkach albo blendujemy. Dodajemy sól, pieprz, kilka łyżek wywaru i mieszamy.
Ciasto: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu tłuczemy na pure i studzimy. Do zimnych ziemniaków dodajemy jajka, olej i mąkę. Zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt luźne dodajemy jeszcze trochę mąki. Z ciasta odrywamy kulki wielkości mandarynki. Kulki rozpłaszczamy, układamy na środku mięsny farsz i zlepiamy jak pierogi.
Pierogi smażymy na oleju z obu stron na złoto.

pierogi_ziemniak

Print Friendly, PDF & Email