Wiśniowa fantazja

Pyszne i efektowne ciasto. Kolorowe biszkopty przełożone masą wiśniową i masą z bitej śmietany i serków homogenizowanych, udekorowane czerwonymi porzeczkami.

Składniki:

Biszkopt biały:

  • 4 jajka
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka octu
  • pół szklanki cukru

Biszkopt brązowy:

  • 2 jajka
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 75 g mąki pszennej
  • płaska łyżeczka proszku
  • łyżeczka octu
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki kakao

Masa wiśniowa:

  • 0,5 kg wydrylowanych wiśni
  • 2 galaretki wiśniowe

Masa śmietanowa:

  • 600 ml śmietany 30%
  • 300 g serka homogenizowanego waniliowego
  • galaretka wiśniowa

porzeczki do dekoracji

Przygotowanie
Przygotowujemy biały biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 22x27cm). Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 25 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Następnie przekrawamy wzdłuż na pół.
Analogicznie postępujemy z biszkoptem brązowym, tylko wraz z mąkami dodajemy kakao i nie przekrawamy go po upieczeniu.
Dwie galaretki rozpuszczamy w 0,5 l wrzątku. Jedną osobno w 200 ml wrzątku. Galaretki odstawiamy do wystygnięcia.
Następnie wydrylowane wiśnie wsypujemy do galaretek rozpuszczonych w 0,5 l wody i odstawiamy do lodówki na około godzinę, aż galaretka zacznie lekko tężeć.
Śmietanę ubijamy na puch. Cały czas miksując, dodajemy powoli serek homogenizowany, następnie galaretkę.
Na spód białego biszkopta wykładamy tężejącą masę wiśniową, nakrywamy ją brązowym biszkoptem, następnie wykładamy 2/3 masy śmietanowej, nakrywamy białym biszkoptem i rozsmarowujemy resztę masy śmietanowej. Wyrównujemy i nakładamy porzeczki (może też być starta czekolada, uprażone migdały czy inne owoce).

wisniowa_pokusa

Print Friendly, PDF & Email