Kotlety jajeczne z pieczarkami

Jarskie kotleciki z jajek i pieczarek to idealny pomysł na szybki, bezmięsny obiad.

Składniki:

  • 6 jajek
  • 8-9 średnich pieczarek
  • cebula
  • bułka tarta
  • koper
  • papryka ostra, gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Przygotowanie
5 jajek gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Studzimy. Jajka ścieramy na tarce o grubych oczkach, albo kroimy w kostkę. Przekładamy do miski, dodajemy pieczarki, jedno surowe jajko, około 2 łyżki bułki tartej, łyżkę posiekanego koperku i przyprawy. Całość wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie forujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.

kotlet_jajko

Print Friendly, PDF & Email