Ciasto Lwia Paszcza z malinami – pyszne i efektowne

Ciasto Lwia Paszcza z malinami – pyszne i efektowne
Ciasto Lwia Paszcza z malinami – pyszne i efektowne

Ciasto Lwia Paszcza z malinami to bardzo ładnie wyglądający, nie za słodki i pyszny deser idealny do popołudniowej kawy. Świetnie sprawdzi się również na wszelkiego rodzaju większych i mniejszych uroczystościach. Składa się z ciasta czekoladowego warstwy jogurtowej z malinami i bitej śmietany na wierzchu. Zamiast malin można wykorzystać inne owoce np. borówki czy porzeczki albo w ogóle z nich zrezygnować, choć dodają pysznej, lekko kwaśnej nuty.

 

Składniki na ciasto Lwia Paszcza z malinami:

Warstwa brązowa:

  • 5 łyżek wody
  • 80 ml oleju
  • 150 g cukru
  • 120 g mąki pszennej typ 450 lub 500
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 2 czubate łyżki kakao

 

Warstwa biała:

  • 600 g jogurtu greckiego
  • opakowanie budyniu śmietankowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 200 g malin

 

Bita śmietana:

  • 400 ml śmietany 30%
  • 250 g wody
  • opakowanie galaretki malinowej
  • 100 g czekolady

 

Przygotowanie

Najpierw przygotowujemy warstwę brązową. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Wodę mieszamy z kakao, olejem i cukrem, następnie dodajemy żółtka i miksujemy. Cały czas miksując dodajemy powoli mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy ubite białka jajek i mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy.

Przygotowujemy warstwę białą. Proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną i cukier mieszamy. Jogurt miksujemy z jajkiem, a następnie dodajemy wymieszane mąki z budyniem. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy maliny i mieszamy łyżką.

Blaszkę (moja ma wymiary ok 24x24cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto 2/3 ciasta brązowego, a na nie masę jogurtową. Wylewamy resztę brązowego ciasta i wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 50 minut w trybie góra-dół. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę prosto z lodówki ubijamy na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Wlewamy do niej zimną, ale jeszcze płynną galaretkę.

Bitą śmietanę wykładamy na wystudzone ciasto. Wyrównujemy i wierzch posypujemy startą czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki na około 3 godziny.

 

Ciasto Lwia Paszcza z malinami – pyszne i efektowne
Ciasto Lwia Paszcza z malinami – pyszne i efektowne

 

Zobacz inne przepisy na ciasta z dodatkiem malin:

Ciasto Ślicznotka z malinami i bezą – pyszne i efektowne

Jogurtowy murzynek z malinami

Ciasto Skrzydła Ikara – owocowa pianka bez pieczenia

Fit brownie z malinami w pół godziny (307 kcal)

Ciasto Lodowiec bez pieczenia

Print Friendly, PDF & Email