Kurczak po chińsku – obiad po chińsku

Kurczak po chińsku z warzywami to idealny pomysł na smaczny i pożywny obiad. Podajemy z ryżem albo makaronem ryżowym. Danie jest co prawda bardzo „spolszczone”, ale dzięki temu zasmakuje nawet sceptykom azjatyckiej kuchni. Jeśli natomiast lubicie egzotyczne smaki, możecie dodać trochę imbiru, curry czy sosu sojowego. Do przygotowania potrawy najlepiej wykorzystać świeże warzywa, ale jeśli się nam śpieszy gotowa mrożonka też będzie dobra.

 

Składniki na kurczaka po chińsku (3-4 porcje):

  • podwójna pierś z kurczaka
  • panierka: łyżka mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki wody, jajko, sól, pieprz

Ponadto:

  • 2 marchewki (średniej wielkości albo jedna duża)
  • 2 pietruszki
  • por
  • średnia papryka zielona
  • średnia papryka czerwona
  • 5 ogórków konserwowych
  • pół szklanki zalewy z ogórków konserwowych
  • pół litra bulionu drobiowego
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżka ketchupu (opcjonalnie, ja nie dawałam)
  • sól, pieprz, cukier, papryka ostra, natka pietruszki

Przygotowanie

Kurczaka kroimy w dość grubą kostkę. Składniki na panierkę mieszamy ze sobą i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie kurczaka obtaczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym.
Por kroimy w krążki i podsmażamy na oleju. Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w paski i dodajemy do pora. Smażymy jeszcze przez kilka minut. Papryki kroimy w paski, ogórki w krążki. Podsmażonego pora z marchewką i pietruszką, a także papryki i ogórki wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem. Całość gotujemy na wolnym ogniu. Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie wlewamy pół szklanki wody z ogórków, dodajemy również koncentrat pomidorowy i ketchup. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, papryką i natką pietruszki (suszoną albo świeżą). Całość gotujemy jeszcze około 5-7 minut. Podczas podawania usmażonego kurczaka układamy na warzywach.

Kurczak po chińsku

Zobacz inne przepisy na orientalny obiad:

Szybki Kurczak Curry Z Warzywami

Wegetariańskie Curry Z Bobem

Ryba W Cieście Curry

Chińszczyzna Z Makaronem Noodle Na Szybko

Domowy Sos Chiński Z Ryżem I Warzywami

Chińszczyzna Na Szybko

Emilia

Share
Published by
Emilia

Recent Posts

Bułki z parówką – miękkie, domowe i idealne na szybką przekąskę

Bułki z parówką to jedna z tych przekąsek, które znikają szybciej, niż zdążysz wyjąć drugą…

20 godzin ago

Ciasto Pijane Rafaello – wilgotne, kokosowe i obłędnie pyszne

Ciasto Pijane Rafaello to idealna propozycja dla wszystkich, którzy kochają kokosowe desery o kremowej konsystencji…

6 dni ago

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

1 tydzień ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

2 tygodnie ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

2 tygodnie ago