Kurczak po chińsku
Kurczak po chińsku z warzywami to idealny pomysł na smaczny i pożywny obiad. Podajemy z ryżem albo makaronem ryżowym. Danie jest co prawda bardzo „spolszczone”, ale dzięki temu zasmakuje nawet sceptykom azjatyckiej kuchni. Jeśli natomiast lubicie egzotyczne smaki, możecie dodać trochę imbiru, curry czy sosu sojowego. Do przygotowania potrawy najlepiej wykorzystać świeże warzywa, ale jeśli się nam śpieszy gotowa mrożonka też będzie dobra.
Ponadto:
Kurczaka kroimy w dość grubą kostkę. Składniki na panierkę mieszamy ze sobą i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie kurczaka obtaczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym.
Por kroimy w krążki i podsmażamy na oleju. Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w paski i dodajemy do pora. Smażymy jeszcze przez kilka minut. Papryki kroimy w paski, ogórki w krążki. Podsmażonego pora z marchewką i pietruszką, a także papryki i ogórki wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem. Całość gotujemy na wolnym ogniu. Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie wlewamy pół szklanki wody z ogórków, dodajemy również koncentrat pomidorowy i ketchup. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, papryką i natką pietruszki (suszoną albo świeżą). Całość gotujemy jeszcze około 5-7 minut. Podczas podawania usmażonego kurczaka układamy na warzywach.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…