Surówka z białej kapusty

Surówka z białej kapusty
Surówka z białej kapusty

Prosta i tania surówka z białej kapusty, którą mój mąż uwielbia. Podaję ją do drugiego dania albo wędlin. Zawsze szybko znika ze stołu 😉

Kapusta ma opinię ciężkostrawnej, a to nie prawda, gdyż ciężkostrawne są dodatki, które z nią lubimy serwować – golonka, kiełbasa czy boczek. Sama w sobie kapusta jest bardzo zdrowa i niskokaloryczna. Zawiera dużo witaminy C, witamin z grupy B i A. Zawiera również dużo wapnia, magnezu i potasu.

Warto więc skusić się na pyszną surówkę z białej kapusty do obiadu.

Składniki:

  • pół główki surowej białej kapusty
  • 1 marchewka
  • pół pora
  • puszka kukurydzy
  • sól, pieprz, cukier
  • łyżka soku z cytryny
  • około 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy

Przygotowanie

Kapustę szatkujemy na cienkie paseczki, posypujemy odrobiną soli i odstawiamy, żeby kapusta zmiękła. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, por kroimy w drobną kosteczkę. Do kapusty dodajemy marchewkę, por i kukurydzę. Wlewamy oleju, dodajemy niewielką ilość soli, pieprzu i cukru, a także sok z cytryny. Mieszamy całość dokładnie i odstawiamy na kilka minut, żeby smaki się połączyły.

Surówka z białej kapusty
Surówka z białej kapusty