Prosta i tania surówka z białej kapusty, którą mój mąż uwielbia. Podaję ją do drugiego dania albo wędlin. Zawsze szybko znika ze stołu 😉
Kapusta ma opinię ciężkostrawnej, a to nie prawda, gdyż ciężkostrawne są dodatki, które z nią lubimy serwować – golonka, kiełbasa czy boczek. Sama w sobie kapusta jest bardzo zdrowa i niskokaloryczna. Zawiera dużo witaminy C, witamin z grupy B i A. Zawiera również dużo wapnia, magnezu i potasu.
Warto więc skusić się na pyszną surówkę z białej kapusty do obiadu.
Składniki:
- pół główki surowej białej kapusty
- 1 marchewka
- pół pora
- puszka kukurydzy
- sól, pieprz, cukier
- łyżka soku z cytryny
- około 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
Przygotowanie
Kapustę szatkujemy na cienkie paseczki, posypujemy odrobiną soli i odstawiamy, żeby kapusta zmiękła. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, por kroimy w drobną kosteczkę. Do kapusty dodajemy marchewkę, por i kukurydzę. Wlewamy oleju, dodajemy niewielką ilość soli, pieprzu i cukru, a także sok z cytryny. Mieszamy całość dokładnie i odstawiamy na kilka minut, żeby smaki się połączyły.
Zostaw odpowiedź