Niezwykle prosta w przygotowaniu i tania zapiekanka, a jest bardzo smaczna. Idealna na kryzysowe sytuacje, kiedy nic nie mamy w lodówce 🙂
Składniki:
- 5-6 ziemniaków
- 3 cebule
- 300g dowolnej kiełbasy
- 150 g boczku
- marchew
- 150g żółtego sera
- olej do smażenia
- masło do posmarowania naczynia żaroodpornego
- sól, pieprz
- przyprawa do ziemniaków
Przygotowanie
Ziemniaki i marchew myjemy i gotujemy w mundurkach z dodatkiem soli. Powinny być lekko twardawe. Obieramy je i kroimy w talarki. Marchew na plasterki. Cebulę kroimy w piórka, kiełbasę w krążki, a boczek w kostkę. Wędliny i cebulę podsmażamy razem na patelni. Ścianki naczynia żaroodpornego smarujemy masłem i układamy na dnie pierwszą warstwę ziemniaków. Następnie cebulę z boczkiem i kiełbasą. Na to marchew i wykładamy drugą warstwę ziemniaków i przyprawiamy. Na wierzch kładziemy starty na grubej tarce ser. Zapiekamy w temperaturze 200 st. przez około 30 minut.
Zostaw odpowiedź