To szybka i smaczna sałatka. Ma tyle samo przeciwników, co zwolenników ze względu na kontrowersyjny składnik – zupki chińskie. Bo niezdrowe. Ja tam jednak nie jestem purystką kulinarną, dlatego od czasu do czasu przyrządzam taką sałatkę, gdyż jest naprawdę bardzo smaczna.
Jest też wiele wersji przepisów na nią, ale to zestawienie składników smakuje mi najbardziej 😉
Składniki:
- dwie zupki chińskie (ostra i łagodna)
- kapusta pekińska
- papryka czerwona
- puszka kukurydzy
- 4 jajka
- majonez
- sól i pieprz
Przygotowanie
Kruszymy makaron z zupek chińskich, wsypujemy przyprawy z zupek (bez oleju) i zalewamy szklanką wrzącej wody – odstawiamy na ok 5 minut w tym czasie makaron powinien wchłonąć wodę – jeśli nie, odcedzamy makaron. Kapustę szatkujemy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę i por również kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy sól, pieprz i 4-5 łyżek majonezu. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do lodówki.
w życiu bym na to nie wpadła 🙂 I zamierzam wypróbować! 🙂
Ja tez jadlam z zupek chinskich ale calkiem inne skladniki :
1) 3 zupki ostre 2 łagodne (najlepiej rosół)
2) 1 por
3) kapista pekinska
4) puszka kukurydzy
5) puszka groszku
6) puszka czetwonej fasoli
7) po pół papryki z każdego koloru ( czerwona, zielona i żółta)
8) majonez
Przygotowanie: do miski zkruszyć wszystkie zupki razem z przyprawami które znajdują sie w opakowaniu i zalać 1 litrem gorącej wody i odłożyć do ostygnięcia. W między czasie pokroic w kółka por i wyparzyć wrzątkiem, kapuste pokroic na drobno, papryke w kostkę, kukurydzę, groszek i fasolę wyjąć z puszki i przepłukać wodą. Gdy makaron nam ostygnie wrzucić wszystkie składniki do niego dodać majonez i gotowe 🙂 smacznego 🙂