Przekąski

Smażona cukinia panierowana – pyszna przekąska

Smażona cukinia panierowana to banalnie prosta i szybka do zrobienia przekąska, która świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu czy na kolację. Najlepiej smakuje ciepła, od razu po usmażeniu, ale na zimno też nie jest zła. Jeśli tak jak ja lubicie cukinię, to z pewnością będziecie zachwyceni takim nieskomplikowanym i pysznym daniem.

Z czym podać smażoną cukinię panierowaną?

Moim ulubionym daniem z dzieciństwa był świeży chleb posmarowany masłem i właśnie cukinia panierowana ułożona na wierzchu. Dzisiaj już raczej nie spożywam masła, więc cukinię zazwyczaj podaję z jakimś lekkim sosem na zimno, np. czosnkowym lub tzatziki.

Smażona cukinia świetnie sprawdzi się jako dodatek do letniego obiadu np. jajka sadzonego i młodych ziemniaczków z koperkiem.

 

Składniki na smażoną cukinię panierowaną:

  • 2 młode, niewielkie cukinie
  • 2 jajka
  • szklanka bułki tartej
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia

 

Przygotowanie

Cukinie myjemy, odcinamy im końcówki i kroimy w plastry grubości około 1,5 cm. Jajka wbijamy do miseczki, posypujemy solą i pieprzem i roztrzepujemy widelcem lub za pomocą rózgi kuchennej. Plastry cukinii obtaczamy z obu stron najpierw w jajku, a potem w bułce tartej.

Na patelnię wlewamy olej, tak aby utworzyć na dnie warstwę około 1 cm. Olej rozgrzewamy i kładziemy na nim cukinię. Plastry obsmażamy z obu stron po około 2 minuty. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Smażona cukinia panierowana – pyszna przekąska

Zobacz inne przepisy na dania z cukinią:

Zapiekanka z cukinii – prosty i szybki przepis na obiad

Cukinia faszerowana kurczakiem i pieczarkami

Leczo z cukinią i pieczarkami – pyszny i prosty przepis

Najprostsze placki z cukinii

Najlepszy pasztet z cukinii

Emilia

Share
Published by
Emilia

Recent Posts

Kajmakowiec Królewski – najlepsze ciasto kajmakowe z kremem

Kajmakowiec Królewski to prawdziwa gratka dla miłośników słodkości. Kruche ciasto przełożone kajmakiem oraz delikatnym kremem…

2 dni ago

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

6 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

3 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

4 tygodnie ago