Zapiekanka z ziemniaków i jajek z sosem chrzanowym to dobry pomysł na wyjątkowo pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Potrawa jest łatwa do przygotowania, a także tania, gdyż powstała z prostych, niewyszukanych składników, które zazwyczaj znajdują się w każdym domu. Zapiekankę można podać z ulubioną surówką ze świeżych warzyw.
Składniki na zapiekankę z ziemniaków i jajek:
- 5 średnich ziemniaków
- 300 g cienkiej kiełbasy
- 5 jajka ugotowane na twardo
- 2 cebule
- pół szklanki bulionu
- łyżka śmietany
- 2 łyżeczki chrzanu tartego
- łyżka masła
- łyżka mąki
- 150 g sera żółtego
- sól i pieprz, papryka słodka lub ostra
Przygotowanie
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, aż będą miękkie, ale nierozpadające się. Cebulę kroimy w piórka, kiełbasę w plasterki. Oba składniki podsmażamy na oleju. Ziemniaki studzimy, obieramy i kroimy w plastry. Jajka obieramy i również kroimy w plastry. W niewielkim rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i mieszamy aż lekko zbrązowieje. Następnie powoli wlewamy bulion. Zagotowujemy, od czasu do czasu mieszając. Sos zdejmujemy z palnika i dodajemy chrzan zmieszany ze śmietaną, sól, pieprz i paprykę. Całość mieszamy dokładnie.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami – ziemniaki, cebula z kiełbasą, jajka i znowu ziemniaki. Całość zalewamy sosem chrzanowym i posypujemy startym serem żółtym. Zapiekamy w rozgrzanym do 180 C piekarniku przez ok 20-25 minut.
Zobacz inne przepisy na zapiekanki z ziemniakami:
Zapiekanka Ziemniaczana Z Szynką W Sosie Beszamelowym
Zapiekanka Ziemniaczana Z Grzybami
Prosta Zapiekanka Ziemniaczana
Szybka Zapiekanka Ziemniaczana Z Porem I Boczkiem
Zapiekanka Ziemniaczana Z Rybą
Zapiekanka Z Ziemniakami I Brukselką
Zostaw odpowiedź